Bolile reumatice și musculo-scheletale, responsabile pentru 60% din rata incapacităţii permanente de muncă

  • Health literacy



Campania europeană „Fără amânare! Fă o programare!” a fost lansată în România în luna aprilie. Campania are ca obiectiv informarea și conștientizarea publicului cu privire la importanța diagnosticului precoce în cazul bolilor reumatice și musculo-scheletale și urmarea tratamentului adecvat.

Vorbitorii de la conferința de lansare a campaniei „Fără amânare! Fă o programare!” (de la stânga la dreapta): Prof. Johannes W. J. Bijlsma (Președintele Ligii Europene Împotriva Reumatismului), Diana Păun (Consilier de Stat, Administrația Prezidențială), Cora Pop (Secretar de Stat, Ministerul Sănătății), Emanuel Botnariu (Senator, Senatul României)

Informații cheie:

  • bolile reumatice și musculo-scheletale afectează aproximativ 1,7 miliarde de persoane la nivel global
  • peste 600.000 de români (3% din populație), dintre care 2.000 de copii, suferă de boli reumatice de tip inflamator
  • bolile reumatice și musculo-scheletale sunt responsabile pentru 50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă
  • bolile reumatice și musculo-scheletale pot fi generatoare de handicap și duc adesea la pensionarea anticipată a pacienților
  • diagnosticul precoce și tratamentul adecvat sunt vitale pentru a păstra calitatea vieții pacienților

Bolile reumatice și musculo-scheletale reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică. Ele afectează aproximativ 1,7 miliarde de persoane la nivel global, cu o creștere de 45% în ultimii 20 de ani. Peste 200 de afecțiuni sunt incluse în această categorie de boli, printre care se numără poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artroza, fibromialgia, lupusul și guta.

abonare

În România, peste 600.000 de persoane (3% din populație), dintre care 2.000 de copii, suferă de boli reumatice de tip inflamator. Deşi la nivelul percepţiei sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii, în România existând aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă.

„Nevoia pentru o astfel de campanie în anul 2018 este foarte mare, deoarece medicii pot acum pune un diagnostic precoce în multe dintre formele de boli reumatice și pentru că acum putem trata cu succes acești pacienți, înainte de apariția dizabilităților funcționale. Depistarea precoce are beneficii reale atât pentru persoanele afectate, cât și pentru întreaga societate” – Prof. Johannes W. J. Bijlsma, Președintele Ligii Europene Împotriva Reumatismului

Bolile reumatice și musculo-scheletale au un profund impact socio-economic, ele fiind responsabile pentru 50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă. La nivel european, tratamentul acestor boli reprezintă reprezintă un sfert din totalul cheltuielilor anuale pentru sănătate (240 miliarde euro). De asemenea, pierderile economice cauzate de absenteismul la locul de muncă se ridică la 650 milioane euro pe an. Mai mult, bolile reumatice și musculo-scheletale pot fi generatoare de handicap și duc adesea la pensionarea anticipată a pacienților.

„Bolile reumatice și musculo-scheletale au un impact major social și economic asupra societății. 42% dintre lucrătorii români raportează durere de spate datorită locului de muncă, acest procent fiind unul dintre cele mai ridicate în rândul ţărilor europene. Pentru a evita instalarea deficitului funcțional, bolile reumatice trebuie recunoscute și diagnosticate corect încă de la primele simptome. Aplicarea timpurie a tratamentului are un rol major în reducerea cheltuielilor directe, indirecte si intangibile  ale acestor afecțiuni și în menținerea sănătății forței de muncă” – Conf. Dr. Cătălin Codreanu, președintele Ligii Române Contra Reumatismului

Având în vedere impactul economic și social masiv al bolilor reumatice și musculo-scheletale, Liga Europeană Împotriva Reumatismului (EULAR) și Societatea Română de Reumatologie subliniază că diagnosticul precoce și urmarea tratamentului recomandat de medic sunt vitale pentru încetinirea evoluției bolii. Dacă persoanele afectate nu primesc tratamentul adecvat, calitatea vieții este redusă, iar activitățile zilnice și abilitățile fizice ale acestora au de suferit.

„Diagnosticul precoce este deosebit de important, deoarece terapia în cazul bolilor reumatice este o cursă contra-cronometru. Tratamentele moderne sunt capabile să inducă remisiunea, atâta timp cât intervenția medicului reumatolog are loc înainte de apariția leziunilor structurale. În cele mai multe cazuri însă, reumatologul ajunge să trateze pacienții cu dizabilități deja instalate, iar în această situație, remisiunea devine imposibilă, evoluția leziunilor distructive ducând la acumularea unui deficit funcțional ireversibil” – Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Președintele Societății Române de Reumatologie

Printre simptomele bolilor reumatice și musculo-scheletale se numără durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinală și depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupații ce solicită articulațiile, infecțiile și vârsta înaintată sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice.

Poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă și artropatia psoriazică sunt cele mai frecvent întâlnite afecțiuni reumatice de tip inflamator din România. Aproximativ 1% din populaţia generală a României (200.000 persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă, care debutează de obicei în jurul vârstei de 40-50 de ani și afectează de trei ori mai multe femei, decât bărbați. Durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozantă, afectează aproximativ 1% din populaţia adultă și debutează adesea înaintea vârstei de 30 de ani.

Clipul următor prezintă efectele bolilor reumatice și musculo-scheletale și sfaturile specialiștilor cu privire la diagnostic și tratarea lor:

https://www.facebook.com/FaraAmanare/videos/2000566366874655/

Articole recomandate:

3% dintre români suferă de boli inflamatorii reumatice

Ibuprofen crește tensiunea arterială a pacienților cu artroză și artrită reumatoidă