Comisia Europeană a aprobat primul anticorp monoclonal – Dupixent (dupilumab) – pentru tratamentul dermatitei atopice

  • Biotehnologie



Dupixent (dupilumab), dezvoltat de către companiile farmaceutice Regeneron și Sanofi, este un medicament biologic care a primit aprobarea CE (Comisia Europeană) pentru tratamentul dermatitei atopice moderată până la severă la pacienții adulți în cazul cărora terapia sistemică nu a dat rezultatele așteptate.

Medicamentul se găsește sub forma unei seringi pre-umplută cu substanță și poate fi auto-administrat subcutanat, o dată la două săptămâni, după ce pacientului i-a fost administrată o doză de atac inițială, iar medicul i-a oferit indicațiile necesare.

abonare

Aprobarea dupilumab a avut la bază studiul clinic Liberty Ad Chronos, un studiu de fază III, randomizat, dublu orb și a inclus adulți cu dermatită atopică moderată până la severă, care nu au răspuns adecvat la corticoterapie. Aceștia au fost selectați din 161 de spitale și 14 țări și împărțiți aleatoriu 3:1:3.

  • Primul grup a primit 300 mg de dupilumab subcutanat o dată pe săptămână;
  • Al doilea grup a primit 300 mg de dupilumab o dată la două săptămâni;
  • Celui de al treilea grup i-a fost administrată terapie placebo.

Dupilumab este un anticorp monoclonal care inhibă activitatea interlukinelor 4 și 13, responsabile de numeroase boli alergice, de la astm până la dermatită atopică.

Dermatita atopică (DA) este o boală inflamatorie cronică manifestată prin erupții cutanate pe o mare parte a corpului. Erupțiile se caracterizează prin mâncărimi intense, uscarea, crăparea și înroșirea pielii, iar în cazul formelor grave, cruste și supurații.

Persoanele care suferă de această boală întâmpină probleme în desfășurarea activităților zilnice, iar neținută sub control, boala poate afecta sistemul imunitar și poate înlesni apariția altor tulburări inflamatorii.