Criza medicamentelor oncologice ieftine în SUA: cum au intervenit autoritățile, ce au făcut medicii și câte medicamente lipsesc încă

  • Health literacy



Lipsa medicamentelor ieftine de pe piață este o problemă întâlnită și în Statele Unite ale Americii, nu numai în România. Cu toate că autoritățile au încercat să abordeze diferite metode de soluționare a acestei probleme, chiar și acum, la 6 ani de la debutul crizei în SUA, se constată că situația nu a fost substanțial îmbunătățită.

Cum a debutat criza medicamentelor?

Anul 2011 a marcat în SUA începutul deficitului major de medicamente ieftine, generice, vechi, dar care însă erau foarte utile în tratamentul unui număr vast de pacienți. Cantitatea de medicamente indisponibile pe piață s-a triplat, astfel încât, de la un deficit de 74 înregistrat în 2005, în 2011 s-a ajuns la un număr de 267.

abonare

Printre medicamentele lipsă se numărau la acel moment injectabile precum metotrexat, norepinefrină, cele pe bază de morfină etc – medicamente care pe de-o parte salvează vieți, dar care pe de alta produc un profit mult prea mic producătorilor. În aceste condiții, cei care sunt nevoiți să sufere în urma acestui deficit sunt pacienții. Datorită lipsei medicamentelor, tratamentele bolnavilor s-au amânat sau au fost înlocuite cu tratamente alternative – caz în care pacienții sau asiguratorii au fost nevoiți să plătească sume uneori foarte mari pentru a recurge la medicația de substituție.

Tot în 2011, mai mult de 200 de studii clinice finanțate de National Cancer Institute au depins de un medicament deficitar, iar urmărirea pacienților a trebuit să fie amânată. În acea perioadă, majoritatea tratamentelor alternative folosite au fost corelate cu rate ridicate de erori medicale, efecte adverse, progresii ale bolilor și chiar decese.

„Pe lângă faptul că este afectată îngrijirea medicală imediată a pacientului, această criză începe să progreseze într-un moment cheie al cercetării în domeniul cancerului” – afirma la acel moment Dr. W. Charles Penley, FASCO – președintele ales al Comitetului de Relații Guvernamentale ASCO

 Motivele lipsei de medicamente ieftine pe piața din SUA. Sursă imagine: connection.asco.org

Cum gestionează medicii oncologi criza medicamentelor ieftine?

Dr. Marius Geantă, președintele Centrului Pentru Inovație în Medicină, a publicat în urmă cu patru ani pe blogul său personal, date statistice care arată cum gestionează medicii oncologi lipsa chimioterapicelor ieftine:

  • schimbă regimul terapeutic – 78%
  • schimbă componentele terapiei care lipsesc – 77%
  • întârzie tratamentul, până au medicamentele disponibile – 43%
  • selecționează dintre pacienți pe aceia care au cea mai mare nevoie de tratament – 37%
  • reduc dozele – 20%
  • direcționează pacientul spre alte servicii, unde medicamentele sunt disponibile – 17%

Toate aceste metode folosite pentru a face față crizei nu conduc decât la o scădere a calității vieții pacienților și o creștere a costurilor în sistem – medicii fiind nevoiți să prescrie medicamente substitutive mult mai scumpe.

Din acest motiv, impactul crizei de medicamente s-a extins mai departe de pacienții în sine și de imposibilitatea acestora de a avea acces la tratamentul corespunzător. Estimările arată că acest deficit a condus la costuri suplimentare de 200-300 de milioane de dolari anual pentru sistemul de sănătate. Pentru a confrunta aceste probleme, organizațiile de sănătate publică, alături de alte instituții au organizat o serie de workshop-uri publice, conferințe și alte astfel de evenimente cu scopul de a reuni autoritățile și a atrage intervenția FDA pentru rezolvarea acestei probleme.

Măsurile luate de FDA pentru combaterea crizei

În 2012, FDA, prin The Food and Drug Administration Safety and Innovation Act (FDASIA), identifică și își propune să combată principalele cauze ale crizei: materiile prime, probleme calitative legate de producție, întârzieri generate de calitatea și cantitatea produselor, pierderi ale siturilor de manufactură și nevoia crescândă de medicamente. Despre acest lucru scrie și Dr. Marius Geantă, în articolul: ASCO 2013: Trei teme care ar trebui să intre imediat pe agenda autorităților din România.

FDASIA solicita producătorilor să înștiințeze FDA în legătură cu orice discontinuitate sau întrerupere de producție în cazul medicamentelor care salvează sau susțin viața sau care sunt folosite pentru prevenția sau tratamentul anumitor afecțiuni medicale. Ca urmare a acestor măsuri, deficitul de medicamente ieftine a început să fie atenuat începând cu anul 2012. FDA a raportat recent că în anul 2016 a putut preveni 115 de cazuri de insuficiență a medicamentelor de orice tip și 87 de cazuri de insuficiență a injectabilelor, pe piața americană.

ASCO (American Society for Clinical Oncology) a jucat, de asemenea, un rol mai mult decât important în efortul combaterii crizei. Prin colaborarea cu ASA, ASHP și AHA, s-au putut propune recomandări și soluții cu privire la corectarea deficitelor. În acest moment, ASCO și partenerii se implică în diverse discuții preliminare pentru a asigura faptul că progresul obținut până acum este susținut și ireversibil.

Criza medicamentelor ieftine persistă și în 2017

Evoluția deficitului de medicamente ieftine în SUA. Sursă imagine: connection.asco.org

Cu toate că s-au luat măsuri la momentul potrivit, criza deficitului medicamentelor ieftine reprezintă în continuare o problemă importantă cu care se confruntă autoritățile americane. Numărul noilor deficite a scăzut, însă cele active pe termen lung nu par să se poată rezolva curând. În raportul susținut în 2016, FDA afirmă că „deficitul de medicamente continuă să reprezinte o reală provocare pentru sănătatea publică”.

În momentul de față, pe piața americană, 7 agenți chimioterapici sunt foarte greu de procurat: sulfat de bleomicină injectabil, dexrazoxan, ulei etiodizat, fosfat de etopozidă, pudră de leucovorin cu calciu liofilizat, metotrexat și Erwinaze  – un medicament crucial în tratamentul leucemiei limfoblastice la pacienții pediatrici, hipersensibili la asparaginaza derivată din E-coli.

La fel de alarmantă este lipsa curentă de medicamente de bază, precum vitaminele și electroliții necesari în cazul nutriției parenterale, soluțiile saline intravenoase și bicarbonatul de sodiu necesar pentru administrarea dozelor mari de methotrexat.

„În continuare avem o problemă. Chiar dacă numărul medicamentelor oncologic ieftine a scăzut, noi oncologii continuăm să avem mâinile legate din cauza lipsei altor medicamente de bază” – concluzionează Dr. Michael P. Link, președinte ASCO în perioada 2011-2012.

Mai multe detalii și statistici despre criza deficitului de medicamente pot fi citite în acest articol, publicat pe ASCO Connection.