Cum să trăiești cu psoriazis?

  • Health literacy



Psoriazisul este o afecțiune cronică gravă a pielii caracterizată prin reproducerea excesivă a stratului epidermic. Boala poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, psoriazisul apare de cele mai multe ori între vârsta de 15 și 25 de ani.

La început, psoriazisul se manifestă prin leziuni caracteristice ale pielii, toate combinându-se pentru a forma plăci psoriazice de amploare și gravitate variabile. Leziunile pielii pot apărea pe aproape orice parte a corpului – cel mai frecvent pe scalp, urechi, coate, genunchi, în regiunea lombară sau sacrală a coloanei vertebrale și pe unghii. Această afecțiune rareori afectează fața. Contrar opiniei comune, psoriazisul nu este contagios.

abonare

Psoriazisul este o afecțiune cronică pentru care nu există tratament curativ și care evoluează în cicluri de remisiuni și erupții. Scopul principal al gestionării psoriazisului este de a atenua simptomele care se manifestă în grade diferite de gravitate. Tratamentul psoriazisului trebuie să fie supravegheat de un medic specialist calificat.

O persoană diagnosticată cu psoriazis se poate simți nesigură. Atunci când zonele vizibile ale pielii sunt afectate de psoriazis, pacienții se pot confrunta cu stigmatizarea socială. Persoanele afectate de psoriazis se pot simți izolate din punct de vedere social (sau chiar se pot confrunta cu intoleranță din partea societății) din cauza stereotipurilor larg răspândite. În consecință, acestea sunt mai predispuse la depresie iar în anumite cazuri, pot necesita îngrijire psihoterapeutică.

Recomandări legate de stilul de viață

Înotul în piscină nu este contraindicat în cazul psoriazisului. Cu toate acestea, porțiunile de piele afectate de psoriazis sunt mai sensibile și susceptibile la uscare, motiv pentru care se pot aplica emolienți.

Clima poate avea influenţă asupra evoluţiei psoriazisului, dar reacțiile la aceleași condiții meteorologice pot varia de la o persoană la alta. Simptomele unor pacienți se pot îmbunătăți în timpul verii datorită expunerii la soare; alți pacienți se simt mai bine în timpul iernii.

  • Primăvara și vara

Dacă simptomele se agravează în timpul sezonului cald, ar trebui redusă expunerea la soare. Este importantă utilizarea unei creme de protecție solară cu factor de protecție de cel puțin 30, aplicată în mod regulat în timpul zilei. Unele medicamente pot crește sensibilitatea la soare. Dacă, conform prospectului, produsul utilizat mărește sensibilitatea la soare, ar trebui limitat contactul cu razele solare.

  • Iarna și toamna

În cazul apariție de erupții psoriazice în timpul lunilor reci, ar trebui redusă temperatura din cameră pe timp de noapte (aerul mai rece nu usucă pielea). Este recomandată utilizarea unei creme de protecție solară (cu factor de protecție de minimum 15) dacă pielea este expusă la soare, vânt puternic și la temperaturi scăzute. Soarele în timpul iernii poate fi mai periculos decât vara deoarece razele soarelui sunt reflectate de zăpadă, radiațiile fiind astfel mai intense.

Pacienții cu psoriazis au nevoie de un timp de odihnă suficient, de un regim alimentar sănătos și de o bună hidratare (minimum 2 L de lichide/zi).

Mai multe informații despre diagnosticarea, tratamentul și evoluția psoriazisului găsiți pe Janssen4Patients, platforma de informare pentru pacienți realizată de Janssen Companie Farmaceutică a Johnson & Johnson.