Diagnosticarea, tratamentul și evoluția cancerului de prostată

  • Health literacy



Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer în rândul populației masculine cu vârsta de peste 50 de ani iar frecvența acestuia crește odată cu înaintarea în vârstă.

Cancerul de prostată se dezvoltă în general foarte lent. Adesea în faza timpurie nu prezintă deloc simptome. Cancerul de prostată avansat îi poate face pe bărbați să urineze mai frecvent sau să aibă un jet mai slab al urinei, însă aceste simptome pot fi provocate și de afecțiuni benigne ale prostatei.

abonare

Majoritatea cancerelor de prostată sunt detectate după un test de verificare a concentrației sanguine de antigen specific prostatei (PSA). În cazul în care concentrația de PSA din sânge este crescută, medicul va recomanda mai multe teste pentru a afla ce anume provoacă creșterea. Pe baza acestor rezultate, medicul poate recomanda o biopsie de prostată, fiind singurul test care poate confirma diagnosticul de cancer de prostată.

Cea mai adecvată strategie de tratament depinde de o analiză atentă efectuată de medicul specialist, precum și de starea de sănătate a pacientului și caracteristicile bolii. Strategiile terapeutice pot varia de la atitudini de ținere sub observație a pacientului, la terapii active precum: intervenție chirurgicală, radioterapie, chimioterapie sau terapie hormonală.

A avea de a face cu cancerul reprezintă un eveniment care schimbă viața majorității oamenilor prin impactul psihologic major. Un rol esențial în abordarea terapeutică a cancerului îl are informarea corectă asupra implicațiilor medicale și psihologice ale bolii asupra pacienților și familiilor acestora.

Mai multe informații despre diagnosticarea, tratamentul și evoluția cancerului de prostată găsiți pe Janssen4Patients, platforma de informare pentru pacienți realizată de Janssen Companie Farmaceutică a Johnson & Johnson.