#EADV2019. Abrocitinib dovedește eficiență crescută în remiterea leziunilor cutanate și a pruritului în dermatita atopică

  • Health literacy



Abrocitinib, un inhibitor oral de JAK1, a atins obiectivele primare și secundare în studiul JADE MONO-1 de fază 3, precum și profilul de siguranță în tratamentul formelor moderat-severe de dermatită atopică. Rezultatele au fost prezentate în cadrul celei de-a 29-a ediții a Congresului Societății Europene de Dermatologie și Venerologie (EADV 2019), care a avut loc în perioada 9-13 octombrie la Madrid.

“Este nevoie crucială de noi opțiuni terapeutice pentru pacienții cu forme moderate sau severe de dermatită atopică. Ne bucură aceste rezultate, care împreună cu datele pozitive prezentate recent din faza a treia a studiului JADE MONO-2, ne încurajează că abrocitinib ar putea deveni primul medicament oral aministrat în doză unică zilnică la acești pacienți”, a declarat Prof. Michael Corbo, chief development officer, Inflammation & Immunology, Pfizer Global Product Development.

Studiul clinic JADE MONO-1

JADE MONO-1 este un studiu clinic dublu-orb, controlat placebo, de fază 3, care a înrolat 387 de pacienți cu vârstă >= 12 ani cu formă moderat-severă de dermatită atopică. Aceștia au fost împărțiți aleator (2:2:1) pentru a primi pe cale orală abrocitinib de 200 mg în doză unică zilnică, abrocitinib de 100 mg sau placebo timp de 12 săptămâni.

abonare

Obiectivele principale ale studiului au fost obținerea răspunsului IGA (investigator’s global assessment) de 0 sau 1 (remisiune completă sau aproape completă cu o îmbunătățire >=2 față de scorul inițial) și a răspunsului EASI-75 (eczema area and severity index, îmbunătățirea cu >= 75% a scorului față de cel inițial) în săptămâna 12 față de începutul tratamentului.

Obiectivele secundare au constat în: obținerea răspunsului PP-NRS (peak pruritus numeric rating scale prin îmbunătățirea cu >= 4 puncte), modificarea scorului PSAAD (pruritus and symptoms assessment for atopic dermatitis), obtinerera răspunsului EASI-90 (ameliorarea cu >= 90% a scorului), a răspunsului SCORAD-75, precum și asigurarea profilului de siguranță a tratamentului.

Rezultatele studiului

În săptămâna 12 de tratament, o proporție semnificativ mai mare de pacienți tratați cu abrocitinib 200 mg (43,8%) și de 100 mg (23,7%) au obținut răspuns IGA de 0 / 1 comparativ cu placebo (7,9%). Diferențele au fost semnificative și în privința obținerii răspunsurilor EASI-75 (62,7% vs. 39,7% vs. 11,8%) și EASI-90 (38,6% vs. 18,6% vs. 5,3%).

Studiul JADE MONO 1: răspunsul EASI-75 în cazul tratamentului cu abrocitinib în dermatită atopică
Rata de răspuns EASI-75 obținută în urma tratamentului cu abrocitinib de 200 mg, 100 mg, respectiv placebo. Sursa foto: evaluate.com

Au fost mai puțini pacienți tratați cu abrocitinib (5,8% din fiecare grup) care au necesitat întreruperea administrării medicamentului, comparativ cu cei care au primit placebo(7,8%). Cele mai frecvente reacții adverse asociate tratamentului cu abrocitinib au fost: greață, cefalee, rinofaringită, iar în cazul placebo, a fost dermatita.

Abrocitinib

Abrocitinib este un anticorp monoclonal umanizat care inhibă în mod selectiv kinaza Janus 1. JAK 1 modulează citokine cheie implicate în fiziopatologia dermatitei atopice. Inhibitorul JAK acționează la nivelul primei etape de transmitere a semnalului, blocând legarea ATP-ului la nivelului kinazei și astfel îi împiedică autofosforilarea și activarea citokinelor inflamatorii.

Abrocitinib, inhibitor selectiv de kinaza Janus 1
Abrocitinib, inhibitor selectiv de kinaza Janus 1. Sursa foto: immune-system-research.com

În studiul de faza 2b, abrocitinib arătase îmbunătățirea semnelor și simptomelor de dermatită atopică și un profil bun de siguranță.

Citește și: