#EADV2018. Dupilumab, folosit în tratamentul adulților cu dermatită atopică, este eficient și pentru adolescenți

  • Health literacy



Dermatita atopică (DA), cu o prevalență estimată de 8,6% la adolescenții din SUA, afectează semnificativ calitatea vieții atât a pacienților, cât și a membrilor familiei. Dupilumab, un anticorp monoclonal anti-interleukină (IL)-4Rα, care inhibă semnalizarea IL-4 și IL-13, factori cheie ai inflamației mediate de Tip 2, este aprobat pentru tratarea adulților cu DA moderată până la severă, dar nu este folosit și pentru tratamentul adolescenților.

Astfel, un studiu de fază 3 demonstrează eficacitatea și siguranța monoterapiei cu dupilumab la adolescenții cu DA moderată până la severă, controlată inadecvat cu terapiile actuale.

abonare

Pacienții, având vârste cuprinse între 12 și 18 ani, ce suferă de DA moderată până la severă, au primit dupilumab subcutanat la fiecare 2 săptămâni (200 mg pentru o greutate corporală inițială <60 kg, 300 mg pentru o greutate ≥ 60 kg) sau la fiecare 4 săptămâni (300 mg) sau placebo, timp de 16 săptămâni.

Cei 251 de participanți la studiu au fost randomizați pentru a primi: 200 sau 300 mg dupilumab la fiecare 2 săptămâni (82 pacienți), 300 mg la fiecare 4 săptămâni (84 pacienți) și placebo (85 pacienți). În săptămâna 16 de tratament, o proporție semnificativ mai mare de pacienți tratați cu dupilumab, față de cei tratați cu placebo, au obținut scorul Investigator’s Global Assessment (IGA) de 0 sau 1 și o îmbunătățire cu ≥ 75% în scorul Eczema Area and Severity Index (EASI- 75). Comparativ cu placebo, dupilumab a îmbunătățit semnificativ EASI și scorurile numerice de vârf ale pruritului.

Răspunsurile la tratament au fost cantitativ mai mari în grupul care a primit dupilumab la fiecare două săptămâni, față de cei care au primit la fiecare 4 săptămâni. De asemenea, ambele grupuri de tratament cu dupilumab au obținut un scor semnificativ îmbunătățit, comparativ cu placebo, pentru Children’s Dermatology Life Quality Index (CDLQI) și Patient-Oriented Eczema Measure (POEM), cât și o îmbunătățire în scorurile pentru anxietate și depresie în spital (Hospital Anxiety and Depression Scale).

Incidența evenimentelor adverse a fost similară în toate grupurile de tratament. Rata de exacerbare a DA (18,3% dupilumab la fiecare două săptămâni, 18,1% la fiecare 4 săptămâni, 24,7% placebo) și infecțiile non-herpetice ale pielii (11,0%, 13,3%, 20,0%) au fost numeric mai mari în grupul placebo, comparativ cu cele două grupuri care au primit dupilumab.

Dupilumab a prezentat îmbunătățiri semnificative din punct de vedere clinic și statistic al semnelor și simptomelor DA (inclusiv prurit) și îmbunătățirea calității vieții la adolescenții cu DA moderată până la severă, cu un profil de siguranță acceptabil. Regimul de administrare a tratamentului la fiecare 2 săptămâni a fost numeric superior regimului de administrare la fiecare 4 săptămâni, în majoritatea rezultatelor finale clinice. Rezultatele acestui studiu au fost similare cu cele ale studiului pentru adulți.

Citește și: