#EADV2018. Ciclosporina administrată local este eficientă în tratamentul dermatiei atopice

  • Health literacy



Administrarea topică de ciclosporină 5% ameliorează simptomele și semnele clinice la pacienții cu dermatită atopică ușoară sau moderată, conform noilor rezultate publicate în cadrul Congresului Asociației Europene de Dermatologie și Venerologie 2018 (EADV 2018). 64% dintre participanți au înregistrat o scădere a scorului IGA (Investigators’ Global Assessment) și 50% au declarat o reducere a pruritului.

Studiul NCT02865356 multicentric, dublu-orb a inclus 44 de pacienți cu dermatită atopică ușoară sau moderată cu un scor inițial IGA 2-3. Timp de 4 săptămâni, pacienții au aplicat soluția de ciclosporină 5% de 2 ori pe zi la nivelul zonelor afectate. 

abonare

Metodele utilizate pentru evaluarea clinică au constat în 3 scoruri:

  • EASI (Eczema Area and Severity Index).
  • ADSI (Atopic Dermatitis Severity Index).
  • IGA (Investigators’ Global Assessment).
Scor IGA dermatita atopica
Detalierea scorului IGA

Rezultatele studiului au indicat o scădere a scorului IGA la 0-1 în cazul a 64% dintre participanți din grupul de tratament, comparativ cu 42% din grupul de placebo. De asemenea, jumătate dintre pacienți au declarat reducerea semnificativă a pruritului.

Dermatita atopică este o afecțiune cutanată inflamatorie cu o evoluție cronică. Principalul simptom este pruritul sau senzația de mâncărime, care determină gratajul intesiv ce ulterior duce la modificări de tipul escoriațiilor și crustelor.

Citește și: