#EADV2018. Expunerea inadecvată la soare: risc cu 43% mai mare să se dezvolte carcinom bazocelular la persoanele care lucrează în exterior

  • Health literacy



300.000 de cancere non-melanom sunt înregistrate anual în Germania și, în ciuda unor opinii publice, acestea nu sunt nici pe departe inofensive. Principalul element carcinogen în aceste situații este soarele, iar cea mai afectată categorie de persoane este cea care lucrează în mediul exterior, având un risc cu 43% mai mare de a dezvolta carcinom bazocelular.

La nivel european, majoritatea registrelor pentru cancer nici măcar nu înregistrează sau analizează tipurile non-melanom, iar în locurile în care aceste analize sunt efectuate, medicii nu raportează detaliile în amănunt, conform regulilor. Astfel, cancerul ocupațional, în special cel de piele, reprezintă o problemă care capătă dimensiuni de amploare în Europa, motiv pentru care trebuie dat un semnal de alarmă atât pentru medici cât și pentru publicul larg.

abonare

În cadrul Congresului Asociației Europene de Dermatologie și Venerologie 2018 (EADV 2018) s-a dezbătut această problemă și s-au propus soluții pentru o mai bună informare a publicului în legătură cu pericolele expunerii constante la soare – în special între orele 11 și 14 – și în legătură cu metodele de prevenție care s-ar putea întreprinde.

„EADV susține standardizarea înregistrării tuturor cazurilor de cancer de piele non-melanom și precizarea detaliilor acelor cazuri care se clasifică drept boli ocupaționale. Numai atunci putem determina dimensiunea completă a problemei și putem stabili cu succes măsurile preventive și screeningul în mod regulat al celor care lucrează afară, pe tot teritoriul Europei.” – afirmă Prof. Dr Swen Malte John, MD, ph.D, Director al Departamentului de Dermatologie și Medicină a Mediului în cadrul Universității din Osnabrueck, Germania.

Pericolul expunerii la soare.

Încă din anul 2014, în Germania s-a început colectarea datelor în ceea ce privește expunerea la radiațiile UV ale soarelui, a persoanelor care lucrează afară. Proiectul poartă denumirea de GENESIS-UV, iar la finalul său au fost generate rezultate alarmante. Pentru cuantificarea nivelului de expunere la aceste radiații, a fost dezvoltat coeficientul SED (standard erythemal doses), iar Organizația Mondială a Sănătății a stabilit limita normală a coeficientului SED de 130.

Principalele observații rezultate în urma proiectului GENESIS-UV:

  • Expunerea tehnicienilor de canalizare – 581 SED;
  • Expunerea constructorilor de fațade – 393 SED.

„Ne putem aștepta la o creștere continuă a acestui număr în viitor, din cauza celei mai călduroase veri din ultimul secol” – continuă Prof John.

Statisticile despre cancerul de piele au arătat că depășirea limitei normale de expunere de aproape 5 ori într-o vară normală nu rămâne fără consecințe. 8.831 de noi cazuri de cancer de piele au fost raportate în Germania în anul 2017.

Informarea publicului

Profesorul John a insistat de asemenea și pe ideea că publicul este extrem de slab informat. Majoritatea celor afectați se plâng de faptul că nu au fost anunțați în legătură cu pericolul expunerii la radiații UV sau în legătură cu existența cancerului de piele non melanom drept boală.

În majoritatea cazurilor sunt implicate cancere de piele non-melanom, în special carcinoame bazocelulare, scuamoase sau keratoza actinică.

„Cel mai adesea apare pe față. Cu toate că se întinde foarte încet, înlăturarea tumorii poate implica o chirurgie care să conducă la desfigurare, mai ales dacă sunt afectate niveluri profunde de țesut sau osul nazal. Din acest motiv este foarte important ca tumoarea să fie înlăturată cât mai devreme cu putință. Carcinoamele scuamoase apar cel mai adesea în regiunea urechii și pe buze, unde este necesară o rezecție parțială în stadiile avansate ale bolii.” – continuă Prof John.

Carcinomul bazocelular, boală clasificată drept „semi-malignă”, este una dintre cele mai comune forme de cancer din Germania, având o prevalență de 180.000 de noi cazuri în fiecare an.

Prevenție și screening

Persoanele care lucrează în mediul exterior sunt cele mai predispuse la dezvoltarea cancerului de piele. Riscul dezvoltării carcinomului bazocelular crește cu 43%, iar riscul de a avea carcinom scuamos se dublează.

Măsurile de prevenție pot fi foarte ușor stabilite, iar din punct de vedere al experților, acestea ar trebui integrate în mod obligatoriu la locul de muncă. Există nenumărate măsuri de precauție care pot fi luate pentru a asigura sănătatea persoanelor care lucrează afară. Principalele soluții găsite sunt:

  • Montarea scuturilor de soare/parasolarelor la locul de muncă;
  • Evitarea tuturor activităților de lucru între orele 11 și 14;
  • Asigurarea unei ținute potrivite pentru protecția împotriva razelor UV;
  • Folosirea cremei de plajă cu factor 50+.

Medicii și specialiștii europeni se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de cancer de piele ocupațional din cauza temperaturii și atmosferei din anul 2018. Fiind cea mai călduroasă vară din ultimele decenii, riscurile la care sunt supuse persoanele care lucrează afară, s-au multiplicat.

Citește și: