#EADV2018. Serlopitant reduce senzația de mâncărime și durere la pacienții cu noduli pruriginoși

  • Health literacy



Sunt disponibile date limitate privind caracteristicile bolii la pacienții cu noduli pruriginoși (NP). Un studiu recent al tratamentului cu serlopitant a fost unul dintre cele mai mari studii efectuate până în prezent, pentru acest tip de pacienți, acesta urmărind identificarea caracteristicilor de bază ale bolii și evaluarea eficacității tratamentului asupra senzațiilor de mâncărime (prurit) și durere cauzate de NP.

În acest studiu dublu-orb, de fază 2, au fost evaluați 128 de pacienți cu NP. Participanții la studiu erau adulți, cu o durată a NP mai mare de 6 săptămâni, care nu răspundeau la tratamentele cu glucocorticoizi topici sau antihistaminice și aveau un scor VAS (Scala Analog Vizual) de prurit mai mare de 70. Paciențiilor li s-a administrat serlopitant 5 mg (64 pacienți) sau placebo (63 pacienți), administrat oral o dată pe zi, timp de 8 săptămâni.

abonare

Studiul a urmărit durata inițială a NP, calitățile senzoriale ale pruritului și impactul terapiei asupra scorurilor VRS (Scala de Evaluare Verbală) la 8 săptămâni, în ceea ce privește pruritul, arsurile și usturimea. Răspunsurile VRS au fost clasificate în următoarele categorii: nu au fost prezente, ușoare, moderate, severe sau foarte severe. Deoarece aceasta a fost o evaluare retrospectivă, au fost efectuate doar analize statistice descriptive.

Conform rezultatelor studiului, durata NP a depășit 1 an pentru 88,2% dintre pacienți (90,5% placebo, 85,9% serlopitant) și 10 ani pentru 29,1% dintre pacienți (30,2% placebo, 28,1% serlopitant). În ceea ce privește pruritul, aproape toți pacienții au raportat senzația de mâncărime (96,9%) și mai mult de o treime au raportat senzații de arsură (52,0%), durere (40,9%) și usturime (36,2%).

Pe baza VRS, pruritul a fost raportat ca fiind moderat, sever sau foarte sever la 100% dintre pacienții tratați cu serlopitant, în momentul inițial al studiului (96,8% pentru placebo). După 8 săptămâni, numai 45,6% din grupul serlopitant a raportat prurit moderat, sever sau foarte sever, comparativ cu 71,1% grupul placebo. Dintre pacienții tratați cu serlopitant, 7,0% au raportat lipsa pruritului (4,4% pentru placebo).

Senzația de arsură a fost raportată ca fiind moderată, severă sau foarte severă la 59,4% pacienți grupul serlopitant și 64,5% pacienți grupul placebo, în momentul inițial al studiului. După 8 săptămâni de tratament, numai 26,8% dintre pacienții tratați cu serlopitant au raportat arsuri moderate, severe, foarte severe, față de 53,5% dintre pacienții cărora li s-a administrat placebo. 55,4% au raportat lipsa senzației de arsură în grupul serlopitant, față de 25,6% placebo.

În mod similar, senzația de usturime a fost raportată ca fiind moderată, severă sau foarte severă la 45% dintre pacienții tratați cu serlopitant și placebo, în momentul inițial al studiului. După 8 săptămâni, numai 22,2% și, respectiv, 39,5% dintre pacienții tratați cu serlopitant și placebo au raportat senzație de usturime moderată, severă sau foarte severă. 55,6% dintre participanți au raportat lipsa senzației de usturime în grupul serlopitant, față de 41,9% grupul placebo.

În acest studiu amplu efectuat la pacienții cu NP, majoritatea au raportat o boală care durează mai mult de un an, iar aproape o treime au suferit de această afecțiune mai mult de 10 ani. Cele mai frecvente descrieri inițiale ale pruritului au fost mâncărime, combinată cu senzații de durere, cum ar fi arsuri, înțepături și usturime, care au fost reduse cu serlopitant. Aceste date indică rolul substanței P în inducerea mâncărimii și durerii în NP și potența antagonistului substanței P, serlopitant, de a reduce ambele simptome.

Citește și: