#EHFG2019. INTERVIU. Alexander Roediger, președintele EFPIA Oncology Platform, despre Planul European de Control al Cancerului: „Inovația la care pacienții nu au acces nu este inovație”

  • Health literacy



Forumul European de Politici de Sănătate Publică este cel mai mare eveniment de acest fel la nivel european. Printre cele mai importante teme de anul acesta s-au numărat terapiile CAR-T și provocările pe care aceste terapii le aduc în sistemele de sănătate, combaterea fenomenului fake-news și aderența la vaccinare, dar s-a vorbit cu precădere despre un Plan European pentru Controlul Cancerului. Alexander Roediger (A.R.), președintele EFPIA Oncology, MSD, unul dintre vorbitorii din timpul sesiunii European Cancer Plan: make it disruptive a vorbit în acest interviu acordat în exclusivitate Raportuldegardă.ro despre plan.

„Cred că forumul reprezintă o oportunitate unică, deoarece te afli într-o zonă retrasă, întâlnești o mulțime de oameni diferiți, având cunoștințe diferite, iar atunci când dorești să ai o schimbare bruscă („A healthy dose of disruption”) trebuie să ieși din zona de confort și să întâlnești persoane pe care în mod normal nu le-ai întâlni. Așadar consider că în acest an, acesta este locul potrivit pentru a avea acest tip de disrupție și distrucție” – A.R.

Despre inițiativa European Cancer Plan

abonare

A.R.: Nu cred că la momentul actual este o inițiativă. Ideea este că acest concept de plan european pentru cancer se discută în Parlamentul European, la Comisia Europeană, la niște asociații de advocacy pentru pacienți, dar și în industrie. Este un proces lent și cred că există un sentiment de „trebuie să facem ceva la nivel european”. Aproape toate țările au planuri pentru cancer, dar ceea ce lipsește este uneori implementarea, există inegalități în serviciile de sănătate, iar acestea sunt subiecte care nu pot fi adresate la nivel de individual de fiecare țară și cred că este nevoie de acțiune la nivelul Uniunii Europene.

Eu vin dintr-o industrie bazată pe cercetare și cred că noi reprezentăm doar un element în întregul domeniu al îngrijirii oncologice, cel al tratamentului. Totuși consider că una dintre majorele provocări este că nu toți cetățenii europeni au acces egal la inovație, la serviciile de sănătate sau la serviciile de îngrijire oncologică. Și poți observa asta nu numai în timpul scurs până la accesul la terapii, dar și în rezultate. Cu o supraviețuire la 5 ani, există totuși variații de la țară la țară. Acesta reprezintă șansa Uniunii Europene să îmbunătățească situația.

Prevenția în prim-plan: Ați menționat în prezentarea dumneavoastră despre cum este de preferat să prevenim decât să tratăm

A.R.: Sunt complet de acord și prin urmare un astfel de plan de cancer implică multipli lideri de opinie. 40% dintre cazurile de cancer sunt evitabile, iar țările investesc doar 2-3% din fonduri în prevenție. Așadar există o diferență mare și dacă poți preveni cancerul, atunci acest lucru este mult mai ieftin decât tratamentul cancerului. Și în ceea ce privește rezultatele, fiecare caz de cancer prevenit înseamnă o viață de calitate foarte bună.

Care ar fi provocările pentru Europa Centrală și de Est? Pentru țări precum România, care nu au un plan național de cancer funcțional încă

A.R.: Cred că Uniunea Europeană are niște instrumente financiare prin care ar putea oferi suport țărilor pe de o parte și cred, de asemenea, că în ceea ce privește accesul la inovație – inovația la care pacienții nu au acces nu este inovație – iar asta înseamnă că și noi, industria, suntem interesați în găsirea de soluții de colaborare, ceea ce reflectă și nivelul de accesibilitate, diferit de la țară la țară, dar asigură accesul rapid. Cred că din perspectiva noastră, existența unor discuții privind colaborarea este importantă pentru a explora noi metode de finanțare și scheme de acces.

Care ar fi rolul medicinei de precizie, unei strategii genomice în acest întreg plan?

A.R.: Atunci când vine vorba despre această industrie bazată pe cercetare, noi reprezentăm doar un element pe drumul pacientului oncologic, dar ceea ce observi sunt dezvoltările științifice. Poți testa dinainte dacă cineva are o probabilitate mai mare de a dezvolta cancer sau nu. Așadar aceste linii dintre tratament și prevenție încep cumva să dispară și acesta este punctul în care, noi, industria, intrăm în schemă.

Medicină genomică oferă instrumente de precizie pentru stratificarea pacienților și pentru a ne asigura că pacienții potriviți primesc tratamentul potrivit. Cred că acesta este cu siguranță viitorul. Multe dintre noile terapii oncologice se află în laboratoare de testare, unde poți selecta pacienții și poți afla care pacient va răspunde cel mai bine. 

Citește și: