#ESCCongress. Complicațiile cardiovasculare după intervențiile chirurgicale non-cardiace

  • Health literacy



In chirurgia non-cardiacă, 5 din 8 cele mai frecvente complicații asociate cu o mortalitate crescută la 30 de zile post-operator, sunt cardiovasculare. Injuria miocardică (MINS – myocardial injury after noncardiac surgery) este responsabilă de 29% dintre decese și afectează aproximativ 13% dintre pacienții care suferă intervenții chirurgicale non-cardiace.

Studiul multicentric VISION a inclus 40 004 de participanți din 27 de centre din întreaga lume, vârsta minimă fiind de 45 de ani, care au suferit o intervenție chirurgicală non-cardiacă, efectuată cu anestezie regională sau generală. Monitorizarea complicațiilor timp de 30 de zile a relevat următoarele rezultate:

abonare
  • 16% dintre pacienți au prezentat hemoragii importante, cu un risc de 2,4 ori mai mare de deces
  • 13% dintre pacienți au fost diagnosticați cu injurie miocardică , cu ajutorul testului pentru valoarea troponinei T din sânge. Riscul de deces în cazul acestor pacienți a fost de 2,6 ori mai mare

Pacienții identificați cu injurie miocardică au avut un risc semnificativ crescut de a dezvolta insuficiență cardiacă, infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral.

Alte complicații cardiovasculare înregistrate în proporții mai mici au fost insuficiența cardiacă, tromboza venoasă profundă sau accidentul vascular cerebral.

“Rezultatele noastre sugerează faptul că majoritatea deceselor după chirurgia non-cardiacă sunt cardiovasculare. Medicul cardiolog ar trebui să joace un rol mai important în managementul pacientului post operator și să monitorizeze tulburprile de ritm, riscul de tromboză, tensiunea arterială, etc.” afirmă Prof. Phillip J. Devereaux, directorul departamentului de cardiologie de la McMaster University.

Identificarea injuriei miocardice se poate realiza cu ajutorul unei proteine, troponina T care este eliberată în circulație atunci când țesutul cardiac este afectat. În cazul acestui studiu, nivelul minim pentru a certifica injuria miocardică a fost stabilit la 0.03 ng/ml.

Citește și:

#ESCCongress. O nouă definiție a infarctului miocardic. Există două tipuri, recunoscute în Clasificarea Internațională a Bolilor