#ESCCongress. Noi ținte pentru LDL-colesterol: valorile ultra-joase scad riscul de boală cardiovasculară, fără efecte adverse

  • Acces la inovație



Reducerea colesterolului de tip LDL la valori foarte joase a fost asociată cu o scădere a evenimentelor cardiovasculare fără a reprezenta un pericol pentru pacienții cu plăci de aterom stabile. Aceste observații provin din cea mai recentă analiză a studiului FOURIER, prezentată la Congresul European de Cardiologie de la Barcelona.

Studiul FOURIER, publicat în martie 2017, reprezintă cel mai mare studiu clinic care a testat eficacitatea unui anticorp monoclonal, inhibitor de PCSK9 (proprotein convertase subtilisin/kexin type 9) – evolocumab (Repatha) în scăderea LDL-colesterolului.

abonare

Pentru acest studiu, pacienții cu boală aterosclerotică stabilă tratați cu statine au primit fie evolocumab, fie placebo. Adăugarea evolocumab terapiei cu statine reduce riscul de evenimente cardiovasculare cu 15%.

Dr. Robert Giuliano de la Harvard Medical School afirmă:

”Cât mai scăzut e cât mai bine. O țintă a LDL colesterolului mult mai joasă față de cea specificată în ghidurile actuale reduce riscul de recurență a evenimentelor cardiovasculare la pacienții cu risc înalt”

Dacă în ghidurile curente ținta este de sub 70 mg/dl (<1.8 mmol/L), profesorul Giuliano recomandă scăderea pragului la 40 mg/dl sau chiar mai jos.

Noua analiză a studiului a evaluat eficacitatea și siguranța asociate cu gradul de reducere a colesterolului de tip LDL. Aceasta a inclus 25.982 de pacienți care au fost urmăriți timp de o lună. Riscul de evenimente cardiovasculare de tipul infarctul miocardic, AVC, revascularizarea coronariana, spitalizarea pentru angină instabilă a scăzut direct proporțional cu nivelul colesterolului, fără asocierea de reacții adverse.

După o lună pacienții au fost impărțiti în 5 grupuri în functie de valorile LDL-colesterolului cu următoarele observații:

  • cei 2.669 de pacienți care au obținut valori ale LDL-C <0,5 mmol/L au avut un risc relativ de a dezvolta complicații cardiovasculare cu 24% mai scăzut față de grupul cu valori mari ale LDL-C (>2.6 mmol/L )
  • examinarea unui subgrup de 504 pacienți cu LDL-C< 0,025 mmol/L a arătat o reducere și mai mare a evenimentelor cardiovasculare fără riscuri suplimentare.
Evolocumab s-a dovedit eficace în scăderea semnificativă a colesterolului. În urma studiului FOURIER s-a obținut o reducere absolută a LDL-C de 56 mg/dl ( endpoint-ul secundar) Sursa foto – SlideShare

Mai mult decât atât, FOURIER a fost corelat cu studiul EBBINGHUS care a evaluat efectele asupra proceselor cognitive. Au fost supuși testelor 1.154 de pacienți și nu s-au identificat efecte adverse asupra memoriei, funcției executive sau timpului de reacție din cauza nivelului scazut de LDL.

LDL (low density lipoprotein) și HDL (high density lipoprotein) reprezintă două clase importante de lipoproteine care transportă colesterolul în sânge. LDL – colesterolul favorizează procesul de ateromatoză și este un marker care arată riscul de boala cardiovasculară.

Alte știri de la Congresul European de Cardiologie:

Statinele scad cu 45% riscul de apariție a cancerului mamar

Studiul ORION 1: Inclisiran scade LDL-colesterolul din sânge pe o perioadă de până la un an

Canakinumab scade riscul de atac de cord prin reducerea inflamației