#ESMO17: Abiraterona și docetaxelul în tratamentul cancerului de prostată avansat

  • Acces la inovație
  • Imuno-oncologia



Pacienții cu cancer de prostată metastazat, de risc înalt, care încep terapia hormonală, pot beneficia în aceeași măsură de două metode de tratament: docetaxel și abiraterona. În urma studiilor, a fost demonstrat că atât abiraterona cât și docetaxelul au capacitatea de a crește rata de supraviețuire în rândul acestor bolnavi.

În cadrul Congresului Societății Europene de Medicină Oncologică din Madrid, a fost prezentat studiul STAMPEDE, care a evaluat metodele de tratament în cazul pacienților cu cancer de prostată metastazat. Încă din anul 1940, pentru tratarea acestei afecțiuni, s-a folosit drept tratament standard: tratamentul hormonal.

abonare

„În acest moment, medicii oncologi și urologi vor să știe care dintre cele două tratamente este mai eficient. Acesta este principalul motiv pentru care am realizat această analiză” – afirmă Matthew Sydes, statistician, MRC Clinical Trials Unit, University College London, UK

STAMPEDE este o platformă creată cu scopul de a urmări noi mijloace de tratament în cazul pacienților cu cancer de prostată și de a le compara cu terapiile standard. Studiul a inclus 566 de pacienți, cu toții fiind la începutul tratamentului hormonal. Dintre aceștia, pe lângă terapia standard de deprivare androgenică (ADT), 189 au fost trecuți pe docetaxel, iar restul de 377 au primit abirateronă.

Rezultatele pe termen scurt au favorizat abiraterona, aceasta scăzând riscul de recidivă a bolii. Cu toate că nu s-au descoperit diferențe semnificative între cele două metode de tratament, și în cazul rezultatelor pe termen lung, tot abiraterona a fost favorizată, aceasta împiedicând progresia metastatică și scăzând riscul de complicații la nivel osos. În ansamblu, studiul oferă date concludente cu privire la avantajele folosirii unuia dintre cele două tratamente, pe lângă terapia hormonală, ambele crescând șansele de supraviețuire ale pacientului.

„Trialul individual a sugerat că abiraterona poate avea un efect mai vast asupra ratei de supraviețuire, față de docetaxel, dar asta nu se poate traduce drept un avantaj la nivelul studiului” – Profesorul Nicholas D. James, investigatorul șef al studiului STAMPEDE, Oncolog Consultant în cadrul Universității din Birmingham, UK.

Profesorul Cora N. Stenberg, director al Departamentului de Oncologie Medicală din cadrul spitalului San Camillo Forlanini, Roma, Italia, afirmă faptul că profilurile de toxicitate ale celor două terapii au fost diferite. Rezultatele au arătat că abiraterona este mai puțin toxică și  mai sigură decât docetaxelul. De asemenea, aceasta a insistat asupra faptului că este foarte importantă monitorizarea cardiovasculară în cazul pacienților ce vor beneficia de tratamentul cu abirateronă.

Profilurile de siguranță ale abirateronei și docetaxelului au fost urmărite și de către studiul LATITUDE, prezentat în cadrul Congresului Asociației Americane de Oncologie Clinică din 2017. La fel ca în cazul studiului STAMPEDE, toxicitatea cea mai redusă a fost atribuită tratamentului cu abirateronă.

Tot în cadrul ASCO au fost prezentate rezultate care să evidențieze avantajele abirateronei și motivele pentru care aceasta va putea fi utilizată drept primă linie de tratament în cancerul de prostată avansat.