#EULAR2019. Noi biomarkeri pentru riscul cardiovascular în lupusul eritematos sistemic cu debut juvenil

  • Acces la inovație



Raportul dintre ApoB și ApoA1 și semnătura metabolomică lipoproteică au fost identificați drept posibili biomarkeri pentru riscul cardiovascular la pacienții cu lupus eritematos sistemic cu debut juvenil. Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul Congresului Ligii Europene de Luptă Împotriva Reumatismului (EULAR) 2019, organizat în perioada 12-15 iunie la Madrid.

Stratificarea pacienților utilizând acești biomarkeri ar putea oferi șansa tratamentului personalizat utilizând terapii modificatoare ale profilului lipidic, precum și intervenții de ajustare a stilului de viață”, a declarat Dr. George Robinson, Centre for Adolescent Rheumatology Versus Arthritis, University College London.

Factorii de risc cardiovascular prezenți la pacienții cu lupus eritematos sistemic
Factorii de risc CV prezenți la pacienții cu LES. Sursa foto: ScienceDirect

Descrierea studiului

Obiectivul studiului a fost investigarea riscului cardiovascular (CV) și a dislipidemiei într-o cohortă de pacienți cu lupus eritematos sistemic (LES) cu debut juvenil. Identificarea unor noi biomarkeri pentru riscul CV s-a realizat prin intermediul analizei biomarkerilor metabolomici și imunofenotiparea prin citometrie în flux într-o cohortă de 35 de pacienți cu LES cu debut juvenil (vârsta medie de 19 ani), prin comparație cu un grup de control de 39 de persoane sănătoase. Rezultatele analizei de corelație au fost validate pentru 31 de pacienți.

abonare

Rezultatele studiului

Stratificarea randomizată a pacienților în funcție de profilul metabolomic a condus către 3 grupuri distincte de pacienți. Grupurile I și II au prezentat risc CV crescut, respectiv scăzut, în funcție de profilul lipoproteic unic, fenotipul celulelor imune și a prezentării clinice. Grupul III a avut risc CV intermediar, însă cu profil proinflamator al celulelor imune.

Pacienții din grupul I prezentau HDL scăzut (lipoproteine cu densitate înaltă), VLDL și LDL crescute (lipoproteine cu densitate joasă, respectiv foarte joasă), număr foarte mare de blaști și celule T activate, precum și semne clinice sugestive pentru boală cu activitate crescută. Aceste caracteristici nu au fost observate în grupul II, al cărui profil lipoproteic a fost opus: HDL crescut, LDL și VLDL scăzute.

Analizele corelaționale au identificat raportul ApoB:A1 drept biomarker înalt predictiv pentru a diferenția între riscul cardiovascular înalt sau scăzut. Valoarea raportului ApoB:A1 drept biomarker a rămas stabilă în timp.

„Evaluarea obișnuită pentru factorii de risc tradiționali pentru boala CV și cei legați de LES este foarte importantă. Ne bucură aceste date care vin în sprijinul identificării pacienților cu risc crescut”, a afirmat Dr. Tanita Wilhelmer, Chair, Young PARE.

Riscul CV în lupusul eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic este o boală autoimună caracterizată de inflamație cronică, tulburări imunologice, risc cardiovascular crescut și evoluție ondulantă. În general afectează femei cu vârsta cuprinsă între 15 și 50 de ani. Aproximativ 20% din cazuri debutează în copilărie, caz în care boala are o evoluție mai severă. Riscul de deces legat de activitatea bolii a scăzut de-a lungul timpului, în timp ce riscul de deces din cauza afectării cardiovasculare nu a suferit modificări.

Afectarea multiplă de organe în lupusul eritematos sistemic
Afectarea multiplă de organe în lupusul eritematos sistemic. Sursa foto: Genetics Home Reference – NIH

Evaluarea riscului cardiovascular este foarte importantă la pacienții cu LES deoarece prezintă risc dublu de a dezvolta afectare cardiovasculară comparativ cu populația generală. Boala CV este principala cauză de mortalitate în rândul pacienților cu lupus eritematos cu debut juvenil, în afara episoadelor de exacerbare a bolii. Studiile au arătat că pacienții cu lupus sunt de 9 până la 50 de ori mai susceptibili de a suferi infarct miocardic și de 3 ori mai susceptibili de a deceda din această cauză.

Citește și: