FDA aprobă primul anticorp monoclonal biosimilar pentru tratarea cancerului

  • Biotehnologie



Food and Drug Administration (FDA) a aprobat primul medicament oncologic biosimilar, de tip anticorp monoclonal. Mvasi (bevacizumab-awwb), biosimilar al medicamentului Avastin (bevacizumab), este aprobat pentru tratarea cancerului pulmonar, colorectal, cervical, cancer la rinichi și cancer la creier. Lista completă de indicații este disponibilă pe site-ul FDA.

„Este important să aprobăm noi medicamente biosimilare, mai ales în cazul bolilor pentru care tratamentul este foarte costisitor”, a declarat dr. Scott Gottlieb, comisar FDA. „Este o bună modalitatea de a scădea costul de tratament și de a stimula competiția pe piață. Vom lucra în continuare pentru a ne asigura că medicamentele biosimilare sunt aprobate rapid, printr-un proces care asigură standardele riguroase de siguranță și eficacitate impuse de FDA”.

Printre cele mai comune efecte secundare ale medicamentului se numără sângerările nazale, durerile de cap, hipertensiunea, pielea uscată și sângerări rectale. Cele mai severe efecte adverse sunt apariția unor fistule între organe, precum și probleme la nivelul funcționării și structurii creierului. Medicii sunt sfătuiți să țină seamă de toate acestea înainte să recomande tratamentul.

abonare