Genomica: știința avansează, dar populația și medicii sunt încă slab informați

  • Health literacy
  • Medicina personalizată



Rezultatele unui studiu, realizat de National Human Genome Research Institute (NHGRI) în parteneriat cu Foundation for the National Institutes of Health (FNIH), au arătat că marea majoritate a populației este destul de slab informată în legătură cu tehnologia genetică și genomica în sine.

Fie că este vorba de descoperirea strămoșilor sau identificarea genelor responsabile de un anumit tip de cancer, înțelegerea și cunoașterea genomicii pot avea un impact uriaș, atât în practica medicală, cât și în viața de zi cu zi a oamenilor. Surprinzător, s-a demonstrat că populația are un nivel de informare scăzut în ceea ce privește această temă.

abonare

NHGRI și FNIH au lansat, în consecință, Inițiativa numită Genomic Literacy, Education, and Engagement (GLEE).

Studiul a avut ca scop determinarea gradului de educare a trei mari categorii de indivizi: profesori, cadre medicale și un public general. Pentru a putea observa și analiza comportamentul acestor persoane, au fost selectate alte trei grupuri de oameni, dintre care unul de studenți, unul format din furnizori de servicii medicale și un grup de oameni obișnuiți din diferite comunități. Fiecărui astfel de grup i-a fost atribuită examinarea unei singure categorii din cadrul celor de mai sus. Așadar:

  • Grupul de studenți a avut sub observație diferiți profesori. Rezultatele au fost dezamăgitoare în acest caz, deoarece s-a dovedit că majoritatea cadrelor didactice nu predau genomica. Fie din lipsa pregătirii în acest domeniu sau fiindcă unitatea de învățământ nu dispunea de materialele necesare, această materie nu era studiată.
  • Grupul de furnizori a avut datoria de a studia și instrui medicii în vederea înțelegerii genomicii și noilor tehnologii apărute în domeniu. Având în vedere că cererea efectuării testelor genetice se află în continuă creștere, este de o reală importanță ca medicii să aibă minime cunoștințe legate de aceste lucruri.
  • Grupul persoanelor ce aparțin diferitelor comunități a analizat comportamentul oamenilor obișnuiți, a publicului larg. Datele au indicat faptul că persoanele sunt interesate de cunoașterea genomicii pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea bolilor sau pentru a cunoaște mai multe despre strămoșii și trecutul lor.

Cu toate că tehnologia genetică se dezvoltă pe zi ce trece, din ce în ce mai rapid, informarea publicului este încă una precară. Tocmai din acest motiv, inițiativa GLEE își dorește educarea populației în legătură cu importanța cunoașterii și înțelegerii acestui fenomen.