#GI20. Tinerii diagnosticați cu cancer colorectal au șanse mai mici de supraviețuire dacă provin din zone cu un nivel scăzut de educație și venituri reduse

  • Altfel despre Cancer



Incidența cancerului colorectal (CCR) la tineri este în creștere. În fiecare an, mai mult de 16.000 de persoane cu vârsta sub 50 de ani sunt diagnosticate cu CCR. Studiile au oferit diferite explicații ale acestei tendințe, precum modificări ale dietei. Un nou studiu, prezentat în cadrul Simpozionului Cancerelor Gastrointestinale 2020 #GI20, San Francisco, California, arată că factori socio-economici, precum educația și veniturile reduse, domiciliul în mediul urban, se asociază cu scăderea supraviețuirii  acestor pacienți. La tinerii diagnosticați cu CCR care provin din zone cu educație și venituri reduse a fost observată o scădere a supraviețuirii globale de 24%.

„Există multe inegalități în sistemul de sănătate. Este important să le analizăm pe cele socio-demografice pentru a putea învăța mai multe și pentru a încerca, astfel, eliminarea acestora”- autorul principal, Dr. Ashley Matusz-Fisher, de la Levine Cancer Institute, din Charlotte, NC.

Pacienții din zone urbane au avut un risc cu 10% mai mare de deces, luând în considerare diferențele de rasă, statutul de asigurat, stadiul cancerului și comorbiditățile. Pacienții diagnosticați cu CCR stadiu IV din zonele cu venit scăzut au avut durata de supraviețuirea mediană mai scăzută față de cei din zonele cu venit ridicat.

abonare

infografic influență factori socioeconomici asupra supraviețurii în cancerul colorectal

Vicepreședintele executiv ASCO, Dr. Richard L. Schilsky, a explicat cum noile date asupra influenței factorilor socio-economici pot fi interpretate în contextul creșterii incidenței cancerului la tineri. Aceasta a declarat că:

„Fiecare pacient oncologic ar trebui să aibă acces la cea mai bună îngrijire oncologică, indiferent de unde locuiește”.

Studiul retrospectiv a inclus peste 25.000 de participanți cu vârsta egală sau sub 40 de ani, care au fost diagnosticați cu CCR între 2004 și 2016, înscriși în Registrul Național al Cancerului. 32% locuiau în zone cu venit median ridicat (>68.000$ pe an), iar 18,4% în zone cu venit median redus (<$38.000$ pe an). 23% locuiau în zone cu o rată de absolvire a liceului mai mare de 93% , iar 20% în zone cu rata de absolvire a liceului de sub 79%. 32% locuiau în zone metropolitane și 18,4% în zone urbane.

„Chiar dacă a existată o creștere a sensibilizării, încă nu se cunoaște destul despre discrepanțele din îngrijirile de sănătate, mai ales la pacienții tineri oncologici. De aceea este nevoie în continuare să depunem eforturi, pentru a crește conștientizarea acestor discrepanțe, pentru a le putea elimina și obține echitate în sănătate”- coordonatorul studiului, Conf. Dr. Mohamed E. Salem, Levine Cancer Institute, Charlotte, NC.

Citește și:

Sursă foto: macrovector at Freepik; City by Flatart Noun Project.