#ILC2019. Date din viața reală confirmă eficiența combinației sofosbuvir/velpatasvir/voxilaprevir la persoane cu hepatită cronică C care nu au răspuns la antivirale cu acțiune directă

  • Health literacy



Două studii desfășurate în Germania și SUA confirmă rate ridicate de răspuns virusologic susținut (RVS), în practica clinică, pentru combinația  sofosbuvir/ velpatasvir/voxilaprevir (SOF/VEL/VOX) la pacienții cu infecție cronică cu virus hepatitic C (HCV) care nu au răspuns la terapii anterioare cu antivirale cu acțiune directă (DAA). Rezultatele acestora au fost detaliate în cadrul Congresului Internațional de Hepatologie 2019, desfășurat la Viena.

„Aceste date de experiență clinică din Germania și SUA arată că aproape toți pacienții cu hepatită C cronică, inclusiv cei care nu au răspuns la DAA, pot fi într-un final vindecați”- Prof. Markus Cornberg, Facultatea de Medicină din Hannover Germania, membru al consiliului de administrație al EASL (Asociației Europene de Studiul al Ficatului).

DAA au transformat tratamentul hepatitei C și au permis vindecarea la majoritatea pacienților. Regimuri combinate de DAA ating RVS în peste 90% din cazuri, indiferent de genotipul HCV, stadiul bolii sau istoricul de tratament. În 10% din cazuri, pacienții fie nu răspund la tratament, fie au recăderi virusologice, cu reapariția ARN-ului HCV la câteva săptămâni de la oprirea tratamentului. În trecut, opțiunile terapeutice pentru această categorie de pacienți era limitată. În iulie 2017, terapia combinată, cu administrare zilnică, orală, de o tabletă conținând SOF/VEL/ VOX, a fost aprobată în Europa pentru tratamentul pacienților infectați cu orice genotip (GT) VHC care nu au răspuns la DAA.

abonare

„Acum vedem rezultate din clinică, conform cărora SOF/VEL/VOX este foarte eficient în tratarea pacienților care nu au răspuns la terapii anterioare DAA”- Dr Bruce Bacon, Facultatea de Medicină, Saint Louis, St Louis, SUA.

În primul studiu, un grup de cercetători germani a evaluat pacienții înregistrați în Registrul German pentru Hepatita C, tratați cu SOF/VEL/VOX ± ribavirin (RBV) pentru eșec virusologic (n=110, HCV GT1 [71%], GT3 [34%], GT4 [5%]). La data publicării rezultatelor, date asupra RVS erau disponibile pentru 74 de pacienți. Rata de succes înregistrată la aceștia a fost de 100%. Terapia a fost bine tolerată, nefiind înregistrate reacții adverse (RA) severe. Cele mai raportate RA au fost oboseala (14%) și cefalea (10%).

În studiul desfășurat în SUA, 196 de pacienți au fost tratați cu SOF/VEL/VOX +/- RBV, între iulie 2017 și aprilie 2018, timp de 12 săptămâni, un sigur pacient fiind tratat >12 săptămâni. 11% din pacienți nu mai primiseră tratament anti-HVC. RVS la 12 săptămâni după terapie a fost raportată ca fiind de 98% la cei care au urmat protocolul terapeutic.

Hepatita virală

Hepatita virală reprezintă inflamația hepatică determinată de o infecție virală (tipurile principale sunt hepatita A, B, C, D, E). Hepatita C este transmisă prin contact direct cu sânge infectat sau alte fluide corporale. Virusul poate determina boală acută sau cronică. Numărul de persoane infectate la nivel global cu hepatita C este estimat la 71 de milioane. În prezent, nu există un vaccin pentru hepatita C.

Puteți citi cele mai importante noutăți din domeniul hepatologiei, de la Congresul Asociației Americane pentru Studiul Ficatului 2018, aici.

Citește și: