INFOGRAFIC: A doua direcție strategică OMS – implementarea strategiei

  • Eliminare Hepatita C



Planul propus de către Organizația Mondială a Sănătății, în vederea eradicării acesteia până în anul 2030, este structurat pe 5 direcții, fiecare descriind etapele ce trebuie urmate în vederea atingerii scopului.

Dacă prima direcție strategică a avut ca scop informarea publicului în legătură cu provocările aduse de către epidemia de hepatita virală, cea de-a doua direcție strategică își propune comunicarea pașilor ce trebuie urmați pentru facilitarea punerii în practică a planului propriu-zis.

abonare

În cadrul acestei direcții sunt înglobate trei mari dimensiuni:

  • acoperirea problemelor de sănătate la nivel global;
  • continuarea serviciilor medicale oferite pacienților;
  • abordarea hepatitelor ca problemă majoră de sănătate publică.

Acoperirea problemelor de sănătate la nivel global implică în primul rând creșterea și îmbunătățirea numărului de servicii medicale de bază. Odată realizat acest lucru, implicit va genera și reducerea costurilor directe ale tratamentului suportate de pacienți. Nu în ultimul rând, aceasta urmărește și satisfacerea echilibrului cerere-ofertă, care presupune acoperirea tuturor pacienților ce au nevoie de tratament.

Continuarea serviciilor medicale oferite pacienților urmărește întreaga rază de intervenție în cazul hepatitelor: reducerea vulnerabilității indivizilor la contactul cu virusul, testarea indivizilor și direcționarea acestora spre tratamentul corespunzător, precum și aplicarea tratamentului propriu-zis în cazul infecției cu vreun virus hepatitic.

Ultima dimensiune, abordarea hepatitelor ca problemă majoră de sănătate publică, dorește promovarea metodelor de prevenție și tratament – fapt ce va conduce la prevenirea infecțiilor și ulterior la prelungirea vieții întregii populații suferinde de hepatită. De asemenea, urmărește și asigurarea serviciilor de calitate înaltă prin efectuarea intervențiilor medicale simplificate și specializate.

Încă din momentul descoperirii virusului hepatitic C, în anul 1989, omenirea a fost cu un pas mai aproape de eradicarea bolii. Michael Houghton, profesorul care a descoperit virusul, face o afirmație încurajatoare într-unul din interviurile sale, spunând că „Hepatita C este singura boală cronică virală care poate fi vindecată”

Prima direcție strategică este iluastrată în următorul INFOGRAFIC.