INFOGRAFIC: Evoluția Hepatitei C din 1989 până în 2017

  • Eliminare Hepatita C



Din momentul identificării virusului nonA nonB, omenirea a urmat etape sigure în înțelegerea și tratarea Hepatitei C. Despre descoperirea istorică puteți afla mai multe accesând următorul articol. 1989 a fost începutul sfârșitului pentru Hepatita C. După 1989, când Hepatita C a fost descoperită de către Michael Houghton și colaboratorii săi, a urmat aprobarea primului tratament pe bază de interferon în 1991.

Deoarece majoritatea infecțiilor cu acest virus se făceau în urma transfuziilor de sânge, în 1992 s-a efectuat testarea tuturor rezervelor de sânge din SUA. Astfel, până în anul 1996, s-a ajuns la scăderea numărului de infecții cu virusul hepatitic C în SUA, iar în 1998 CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Centrele pentru controlul și prevenția bolilor) a elaborat primul document cu privire la prevenția și controlul acestei boli. Până în 2007 evenimentele privitoare la evoluția Hepatitei C au urmat un nivel constant.

abonare

Tot în 2007, studii din SUA arătau că decesele provocate de virusul hepatitic C au depășit cu mult numărul celor provocate de HIV. Data de 28 iulie 2011 a fost declarată Ziua Mondială a Hepatitei, urmând să fie celebrată an de an prin conferințe și meetinguri.

În 2012, CDC recomanda testarea tuturor persoanelor născute în perioada 1945-1965, deoarece incidența virusului era foarte mare atunci, iar în 2014 au intrat pe piață tratamentele interferon-free, care au devenit oficial noul standard terapeutic în cazul Hepatitei C. Un an mai târziu a început primul program de tratament cu medicamente de nouă generație în România.

Infograficul poate fi descărcat de aici.

Anul trecut, în 2016, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a dezvoltat prima strategie pentru eliminarea hepatitelor virale la nivel mondial. Acest moment este în continuă evoluție, dorindu-se ca până în anul 2030 virusul hepatitic C să fie eliminat complet.

Citește și: