Canalul Youtube Raportul de gardă
Rolul educației pentru sănătate în medicina personlizată

INFOGRAFIC: Evoluția Hepatitei C din 1989 până în 2017

mm
30 Jul 2017
3418 Views

Din momentul identificării virusului nonA nonB, omenirea a urmat etape sigure în înțelegerea și tratarea Hepatitei C. Despre descoperirea istorică puteți afla mai multe accesând următorul articol.

1989 a fost începutul sfârșitului pentru Hepatita C. După 1989, când Hepatita C a fost descoperită de către Michael Houghton și colaboratorii săi, a urmat aprobarea primului tratament pe bază de interferon în 1991.

abonare

Deoarece majoritatea infecțiilor cu acest virus se făceau în urma transfuziilor de sânge, în 1992 s-a efectuat testarea tuturor rezervelor de sânge din SUA. Astfel până în anul 1996 s-a ajuns la scăderea numărului de infecții cu virusul hepatitic C în SUA, iar în 1998 CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Centrele pentru controlul și prevenția bolilor) a elaborat primul document cu privire la prevenția și controlul acestei boli. Până în 2007 evenimentele privitoare la evoluția Hepatitei C au urmat un nivel constant.

Tot în 2007, studii din SUA, arătau că decesele provocate de virusul hepatitic C le-au depășit cu mult pe cele provocate de HIV. Pe data de 28 iulie 2011 a fost declarată Ziua Mondială a Hepatitei, urmând să fie celebrată an de an prin conferințe și meetinguri.

În 2012, CDC recomanda testarea tuturor persoanelor născute în perioada 1945-1965, deoarece incidența virusului era foarte mare atunci, iar în 2014 au intrat pe piață tratamentele interferon free, care au devenit oficial noul standard terapeutic în cazul Hepatitei C. Un an mai târziu a început primul program de tratament cu medicamente de nouă generație în România.

 

Infograficul poate fi descărcat de aici.

Anul trecut, în 2016, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a dezvoltat prima strategie pentru eliminarea hepatitelor virale la nivel mondial. Acest moment este în continuă evoluție, dorindu-se ca până în anul 2030 virusul hepatitic C să fie eliminat complet.