#ASCO2017: Inhibitorii IDO reprezintă o evoluție importantă în domeniul imuno-oncologiei

  • Acces la inovație
  • Imuno-oncologia



Imunoterapia cu inhibitori IDO și PD-1 a avut rezultate promițătoare în cadrul studiilor clinice. Aceasta ar putea reprezenta o alternativă viabilă pentru chimioterapie în tratarea cancerelor la rinichi, plămâni și de piele.

Celule canceroase

Mai multe companii farmaceutice au început să experimenteze cu inhibitori ai proteinelor IDO, în combinație cu inhibitorii altor proteine, pentru a stimula sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului. De exemplu, compania americană NewLink Genetics a anunțat în luna aprilie că un tratament ce combină inhibitorii IDO cu cei anti-PD-1 a rezultat în micșorarea tumorilor în cazul a 31 din 60 de pacienți cu melanom în stadiu avansat, incluși în studiul clinic.

abonare

De asemenea, un inhibitor IDO, numit „epacadostat”, a mărit rata de răspuns la tratament cu inhibitori PD-1 în cazul cancerelor la plămâni și rinichi. 35% dintre pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular au răspuns la tratament. În cazul pacienților cu cancer la rinichi, tumorile s-au micșorat în cazul a 47% dintre participanți.

În 2003, echipa condusă de cercetătorul Benoit Van den Eynde, de la Institutul Ludwig de Cercetare a Cancerului din Bruxelles, a fost prima care a descoperit prezența proteinelor IDO în celulele canceroase umane. Compania sa, iTeos Therapeutics in Gosselies, a lansat anul trecut studii clinice bazate pe inhibitori IDO, în parteneriat cu Pfizer.

Rezultatele celor mai noi studii clinice care implică inhibitorii IDO vor fi prezentate în cadrul întâlnirii anuale American Society of Clinical Oncology (ASCO).

Aceste tratamente experimentale vizează o proteină numită IDO, care reprimă răspunsul imunitar al organismului.  Aceasta atacă aminoacidul triptofan, care are un rol vital vital în funcționarea sistemului imunitar. S-a observat că unele tumori se folosesc de proteina IDO pentru a se proteja de răspunsul imunitar al organismului. Inhibitorii IDO au rolul de a înlătura această barieră de protecție din jurul celulelor canceroase. „Este ca și cum ai îndepărta câmpul de forță care înconjoară tumorile”, a explicat Michael Postow, un cercetător al Centrului pentru Cancer Memorial Sloan Kettering, din New York.

Cea mai mare provocare vine din faptul că tumorile sunt capabile să producă o serie întreagă de proteine care au rolul de a preveni răspunsul imunitar al organismului. Din acest motiv, terapiile imuno-oncologice actuale combină tratamentul cu inhibitorii mai multor proteine pentru a permite sistemului imunitar să atace tumoarea.

„Încă avem multe lucruri de învățat despre modul în care IDO interacționează cu sistemul imunitar și despre efectele inhibitorilor IDO asupra altor zone ale corpului”, a declarat Michael Platten, medic oncolog la Centrul German pentru Cercetarea Cancerului. „Este un domeniu relativ recent. Nu putem spune că înțelegem în totalitate mecanismele moleculare”.

În ultimul deceniu, imunoterapia a revoluționat modul în care tratăm cancerul. Aceasta presupune stimularea sistemului imunitar al organismului pentru a lupta cu celulele canceroase, o metodă mai puțin invazivă decât chimioterapia și care are potențialul de a oferi rezultate mai bune.