Istoricul tratamentelor pentru cancer: de la chimioterapie, la dezvoltarea terapiilor CAR-T

  • Imuno-oncologia



Cancerul este o boală ce a afectat omenirea dintotdeauna, iar domeniul oncologic este atât de vast încât putem spune că valorifică cea mai mare parte dintre cunoștințele acumulate până acum despre corpul uman, de către omenire.  Însă și metodele de tratament au evoluat permanent, iar astăzi avem terapii sofisticate și eficiente, precum CAR (Chimeric Antigen Receptor)-T .

abonare

Care este istoria acestei lupte împotriva cancerului?

Primul tratament, utilizat de oameni încă din antichitate, a fost chirurgia. Aceasta a avut o evoluție spectaculoasă, iar cu ajutorul anesteziei, metodelor imagistice și minim-invazive, chirurgia este astăzi o metodă eficientă în multe cazuri. În 1896, la scurtă vreme după descoperirea lor, razele X au fost utilizate pentru tratamentul tumorilor. Până la apariția altor tratamente, chirurgia și radioterapia au fost standardul de aur.

Chimioterapia a apărut în anii ’40, iar în combinație cu radioterapia și chirurgia a contribuit semnificativ la un prognostic mai bun în cancer. Totuși, efectele sale adverse au încurajat dezvoltarea de terapii mai țintite.

În 1953, era descoperită structura de dublu helix a ADN-ului, iar în 1975 apărea primul anticorp monoclonal pentru mielomul multiplu. Ani mai tâziu, în 2001, era secvențiat pentru prima dată genomul uman, care avea să dea startul unei evoluții accelerate în dezvoltarea de terapii eficiente în controlul cancerului.

Primele tratamente țintite au fost cele hormonale, și apoi au urmat cele care țintesc factorii de creștere și vascularizația tumorilor. Un alt mod de a trata cancerul, imunoterapia este disponibilă pentru pacienți de peste 20 de ani, dar rezultatele cele mai importante se leagă de dezvoltarea inhibitorilor punctelor de control, în ultima decadă. Imunoterapia crește capacitatea sistemului imun de a identifica și distruge celulele tumorale.

Cercetarea și dezvoltarea acestor terapii țintite și a imunoterapiilor au evoluat mult, iar cel mai recent în acest domeniu a apărut CAR-T. Acest tratament celular este o inovație în managementul cancerului, deoarece este o imunoterapie cu adevărat personalizată – celulele imune ale pacientului sunt antrenate să atace exact celula tumorală.

Citește și: