STUDIU. Nanoroboții ADN care eliberează medicamente anti-cancer numai în zona tumorilor, pe care le distrug

  • Biotehnologie



O uriașă descoperire în perspectiva vindecării cancerului vine din partea unui studiu in vivo, pe animale de experiență, publicat în Nature Biotechnology, care demonstrează eficiența nanoroboților ADN folosiți drept sisteme de eliberare controlată de medicamente.

În numai 48 de ore de la introducerea în organism, aceștia găsesc celulele tumorale, le injectează cu medicamente capabile să împiedice aportul sangvin din acea zonă și conduc la necroza și inhibarea creșterii tumorii.

abonare

Nanoroboții ADN reprezintă un element inovator în domeniul eliberării controlate a medicamentelor, până la momentul actual cele mai utilizate astfel de sisteme fiind diferite tipuri de membrane. Modul în care acționează acești roboți este complex și eficient, conform rezultatelor studiului.

„Folosind modele de șoareci cu țesut tumoral, demonstrăm că nanoroboții ADN injectați intravenos sunt capabili să transporte trombină în mod specific vaselor de sânge asociate tumorii și să inducă tromboză intravasculară, rezultând necroza tumorii și inhibarea creșterii acesteia” – citat preluat din studiu.

Nanoroboții ADN au capacitatea de a acționa asupra ADN-ului și de a-l programa astfel încât să se plieze precum hârtiile origami. Ulterior, aceștia eliberează medicamente în zona celulelor tumorale, producând blocarea vaselor de sânge care irigă tumora, prin formarea unui cheag.

techcrunch.com

Surprinzător, acest fenomen se întâmplă cu precizie strict în zona tumorii, fără să existe șanse de apariție a cheagurilor de sânge în țesuturile sănătoase învecinate.

Oamenii de știință care au inițiat acest studiu au testat nanoroboții prin injectarea intravenoasă a la șoarecii de laborator care aveau țesut tumoral mamar uman. În aproximativ 48 de ore, roboții s-au atașat de celulele vasculare din zona tumorii, provocând formarea cheagurilor de sânge în vasele formațiunii tumorale. Acest fenomen a condus la oprirea aportului de sânge și în final la necroza tumorii.

Mai mult decât atât, autorii studiului au putut demonstra aceeași eficiență a roboților și în cazul animalelor de dimensiuni mai mari, precum porcii Bama.

Scopul principal al acestei lucrări este de a putea folosi toate aceste informații și rezultate și în cazul subiecților umani. Desigur, până a se ajunge la această etapă este nevoie de multă muncă și mai multe date relevante.

Citește și:

Nanoroboții moleculari – cum arată viitorul dezvoltării medicamentelor și al biotehnologiei

Inima artificială din silicon care arată și funcționează exact ca o inimă reală, însă numai pentru 30 de minute

5 inovații care vor schimba pentru totdeauna tratamentul cancerului, folosind sistemul imun al organismului