CAR-T: terapie personalizată, celulară și imunoterapie. Cum se obține această “terapie vie”?

  • Imuno-oncologia



CAR-T face parte din clasa terapiilor celulare adoptive, un domeniu promițător în tratamentul cancerului și este considerată o „terapie vie”. Spre deosebire de medicamentele clasice, care se adresează doar afecțiunii, terapiile CAR-T sunt create special pentru fiecare pacient în parte. De aceea, procesul de fabricație necesită o schimbare radicală, de la producție la logistică și administrare. Totul pornește de la caracterul unic al acestei terapii – programarea genetică a celulelor imune T.

abonare

În cadrul unui răspuns imun, limfocitele B sunt cele care produc în mod normal anticorpi. Limfocitele T distrug celulele prin alte mecanisme, nu prin producția de anticorpi. Terapia CAR-T are practic echipamentul complet: un limfocit T cu material genetic artificial care exprimă un receptor special alcătuit din fragmente de anticorpi, ce poate identifica și distruge celulele tumorale cu maxim de precizie.

Primul pas în obținerea terapiilor CAR-T este prelevarea leucocitelor de la pacient printr-o tehnică de filtrare a sângelui numită leucafereză. Apoi, limfocitele T sunt separate de alte elemente figurate, stocate la temperaturi scăzute și trimise laboratoarelor specializate pentru a fi reprogramate să exprime receptorul CAR.

Prin intermediul unui virus inactiv, celulele T sunt modificate genetic pentru a recunoaște celulele canceroase. Vectorul viral introduce material genetic sub formă de ARN ce codifică receptorul CAR în genomul celulelor pacientului. Astfel expresia receptorului se menține pe măsură ce limfocitele se divid.

Receptorii CAR sunt molecule sintetice, care nu există în natură. Ei recunosc structuri specifice numite antigene, de pe suprafața celulelor tumorale. Acești imunoreceptori au primit denumirea de „himere” pentru că sunt formați din componente diferite – fragmente de anticorpi sintetici numite domenii. Receptorul are un domeniu extern prin care se leagă de țintă și un domeniu intern de activare a celulei după legare. Noile generații CAR-T prezintă domenii co-stimulatoare care potențează răspunsul imun.

Pe măsură ce studiile în domeniu au evoluat au apărut mai multe tipuri de terapii CAR-T, care au însă la bază același mecanism de funcționare – combinarea specificității anticorpilor cu funcțiile citotoxice și de memorie ale limfocitelor T. Astăzi, se cercetează combinațiile optime de domenii care pot recunoaște și se pot lega de antigene cu o exactitate cât mai mare.

Următorul pas este multiplicarea celulelor în bioreactoare. Când expansiunea lor s-a încheiat, volumul culturii de celule poate să ajungă până la 5 litri, astfel încât trebuie concentrate într-o doză care să poată fi infuzată pacientului.

Cu câteva zile înainte de administrarea terapiei, există o etapă de limfodepleție, care presupune scăderea numărului de celule imune, pentru a pregăti infuzia limfocitelor T. Aceasta se realizează prin chimioterapie și are ca scop facilitarea expansiunii terapiei CAR-T in vivo. O singură administrare a terapiei este suficientă, deoarece odată ajunse în corp celulele T se multiplică și exprimă receptorul de-a lungul vieții pacientului. Mai mult decât atât, eficiența lor crește în timp.

Spre deosebire de alte tipuri de terapii existente in prezent, obtinerea CAR-T începe chiar de la pacient, de unde derivă si complexitatea procesului de fabricare. Dacă terapiile convenționale sunt produse în masă și ajung din laborator sau fabrică la pacient, pentru terapiile CAR-T există un circuit unic. Începe cu pacientul, folosește celulele imune ale pacientului care sunt modificate în laboratoare speciale și reintroduse în organism. Toate aceste etape durau initial mai multe săptămâni, dar astăzi laboratoarele au redus timpul la aproximativ o săptămână.

Citește și: