Sănătatea publică – responsabilitate comună a părților implicate

  • Health literacy



Pacienții, profesioniștii din domeniul sănătății, plătitorii și industria ar trebui să colaboreze îndeaproape pentru a se asigura că sistemele de îngrijire a sănătății oferă cele mai bune rezultate pacienților. Îngrijirea sănătății este o responsabilitate comună a tuturor părților implicate.

Reprezentanții pacienților și grupurile de reprezentare a pacienților îndeplinesc un rol din ce în ce mai important în deciziile privind domeniul sănătății pe care le iau guvernele, autoritățile naționale din domeniul sănătății și fondurile de asigurări de sănătate din întreaga Europă. Factorii de decizie acordă din ce în ce mai multă atenție asociaţiilor de pacienți și perspectivei din care aceștia contribuie la dezbaterile privind domeniul sănătății. Sporirea interesului duce la apariția mai multor oportunități, dar și la un nivel mai ridicat de răspundere. Rolul și răspunderea reprezentanților pacienților este acela de a face cunoscută factorilor de decizie perspectiva pacientului, în vederea găsirii unor soluții pentru îmbunătățirea rezultatelor obținute în materie de sănătate. 

abonare

Sistemele de sănătate dezvoltate în prezent le oferă pacienților o gamă largă de servicii finanțate din fonduri publice. Astfel,  cetățenii pot accesa în sistemul de sănătate publică,  metode de diagnostic moderne, programe de screening și prevenire, vaccinare, educație pentru sănătate și alte servicii. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor beneficiază cel mai frecvent de asistență medicală primară (medicină generală, asistență primară pediatrică, sănătate dentară). Asistența medicală ambulatorie este, în esență, o îngrijire specializată care nu necesită spitalizare. Serviciile care necesită spitalizare mai scurtă sau mai lungă sunt denumite în mod colectiv asistență medicală spitalicească, care cuprinde o gamă largă de servicii. Una dintre cele mai mari provocări din domeniul sănătății este aceea de a găsi metodele adecvate pentru finanțarea tuturor acestor servicii pentru toti cetatenii unei tari (alocare de fonduri, rambursare).

Evaluarea tehnologiilor medicale este o activitate multi-disciplinară al cărei obiectiv este evaluarea noilor tehnologii (dispozitive medicale şi medicamente) apărute în domeniul sănătăţii. Procesul prin care se stabilește politica de finanțare a medicamentelor este dependent de concluziile sistemului de Evaluare a Tehnologiilor Medicale (HTA). Procesul HTA acoperă mijloacele și tehnicile prin care se creează medicamentele, metodele de îngrijire medicală și intervențiile medicale. Astfel, HTA are un rol esențial în accesul la inovația medicală. În plus, oferă suport în luarea deciziei cu privire la politica de compensare a medicamentelor.

Mai multe informații sunt disponibile pe Janssen4Patients, platforma de informare pentru pacienți realizată de Janssen Companie Farmaceutică a Johnson & Johnson. Aceasta a fost creată din convingerea că educația poate ajuta societatea.

Platforma pentru pacienti Janssen4Patients