Săptămâna Europeană a Biotehnologiei. Ce este biotehnologia și cum s-a inserat în viața noastră de zi cu zi?

  • Biotehnologie



Deși nu realizăm acest fapt, biotehnologia este o parte importantă a vieții noastre de zi cu zi: de la hainele pe care le purtăm și felul în care le spălăm, alimentele pe care le consumăm și sursele din care provin, medicamentele pe care le folosim pentru a ne menține sănătoși și chiar combustibilul pe care îl folosim pentru a ne alimenta mașina.

Cuvântul “bios” era folosit în greaca veche pentru viață și tot ce are legătură cu viața. “Technikos” exprimă cunoașterea și aplicarea cunoașterii în activitățile umane. Biotehnologia este definită de OCDE (Organizația de Cooperare Economică și Dezvoltare) ca “aplicarea principiilor științifice și de inginerie în prelucrarea materialelor cu ajutorul agenților biologici”. Mai simplu, biotehnologia folosește organisme vii sau substanțe naturale provenite de la acestea, în procesele industriale și pentru a crea produse utile în viața de zi cu zi.

abonare

Biotehnologia este folosită în multe domenii: industrie, agricultură, medicină. Însă, în domeniul medical, aceasta se referă la un medicament, un test de diagnostic sau un vaccin care a fost produs folosind organisme vii, de multe ori fabricat prin tehnologia de recombinare a ADN.

ADN-ul recombinant este o formă de ADN creată prin combinarea de secvențe genice care, în mod normal, nu coexistă în același organism. Se estimează că biotehnologia intervine în procesul de fabricație a mai mult de 20% din toate medicamentele comercializate și se estimează că, în viitorul apropiat, 50% din toate medicamentele vor fi obținute prin mijloace biotehnologice.

“Beneficiile biotehnologiei se regăsesc în diverse domenii, de la agricultură, alimentație și până la medicină și sănătate publică. În acest din urmă domeniu, aplicabilitatea fiind extrem de vastă, de la producția de noi medicamente și vaccinuri și până la detectarea unor noi mutații, adică medicină personalizată”, – Conf. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier de Stat, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială a României.

În prezent:

  • mai mult de 400 de medicamente biotehnologice și vaccinuri sunt testate, pentru mai mult de 100 de boli, dintre care 210 pentru tratarea cancerului, 50 pentru a trata boli infecțioase și 44 pentru boli autoimune
  • biotehnologia este implicată în dezvoltarea de terapii pentru boli rare, multe cu origine genetică, care afectează aproximativ 20-30 de milioane de europeni și familiile acestora.

“Datele EuropaBio arată faptul că la nivel mondial 350 de milioane de pacienți beneficiază de medicamente biologice”, – Attila Fejer, Președinte Local American Working Group

De asemenea, biotehnologia crește eficacitatea și siguranța tratamentelor, scăzând folosirea tratamentelor ineficiente și care generează reacții adverse. În strategiile de tratament se pune accentul tot mai mult pe medicina personalizată, care se concentrează pe particularitățile individuale, de tratament. Biotehnologia este, de asemenea, utilizată tot mai mult în cercetare, în combinație cu dispozitive medicale și metode chirurgicale.

Câteva exemple de tratamente obținute cu ajutorul biotehnologiei sunt: insulina, factorul VIII coagulant pentru hemofilici, anticorpii pentru imunoterapie în cancer, produsele medicamentoase orfane pentru boli rare, vaccinurile, terapiile complexe pentru repararea organelor, pielii, oaselor și leziunilor cartilajelor.

“După cum cunoașteți, terapiile avansate sunt bazate pe medicamente relativ noi, bazate pe progresele din biotehnologia celulară și moleculară, și pe tratamente noi, inclusiv terapia genică, celulară sau ingineria tisulară” – Dan Octavian Alexandrescu, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății

Biotehnologia contribuie la diagnosticarea și tratamentul omului bolnav. Pentru un pacient cu diabet zaharat, insulina este un medicament salvator de viață. De asemenea, pentru pacientul cu hemofilie, predispus permanent la sângerare, factorii de coagulare sunt indispensabili. Bolnavii de cancer, cu boli autoimune, cu afecțiuni genetice, sunt alte categorii pentru care bioterapia este, de multe ori, un imperativ.

“Pentru unii dintre pacienți, o terapie biologică poate face diferența între viață și moarte, pentru alții înseamnă o calitate a vieții superioară și șansa de a avea o viață socială, de familie și profesională normală” – Dr. Marius Geantă, Președinte Centrul pentru Inovație în Medicină.

Citește și: