SeeingAI de la Microsoft: cum schimbă inteligența artificială viața persoanelor cu probleme de vedere

  • Medicina digitală



Inteligența artificială câștigă din ce în ce mai mult teren în era digitală, iar în domeniul biomedical deja și-a pus amprenta. Noua aplicație Microsoft, Seeing AI, oferă persoanelor cu vedere slabă o oportunitate pe care niciun alt gadget de până acum nu le-a oferit-o: posibilitatea de a trăi și interacționa într-o realitate narată.

Seeing AI este un program de cercetare în continuă dezvoltare, creat de Microsoft cu scopul de a ajuta persoanele cu probleme de vedere să facă față unei zile obișnuite. Aplicația funcționează pe baza unei combinații între puterea nemărginită a Cloud-ului și inteligența artificială. Ținta principală a acesteia o reprezintă persoanele cu vedere foarte scăzută, care au nevoie de asistență în diferite situații de zi cu zi.

abonare
Imagine preluată de pe: seeingai.com
Persoana este fotografiată cu camera smartphone-ului, urmând ca imaginea să fie procesată de SeeingAI. După ce este procesată, aplicația va oferi informații legate de fizionomia, mimica și vârsta persoanei.

Ce poate face aplicația?

Bazându-se aproape în totalitate pe camera telefonului și pe emiterea semnalelor audio, aplicația Seeing AI reprezintă un intermediar între individ și lumea înconjurătoare. Astfel, aceasta este capabilă să transforme o lume vizuală într-o lume auditivă, mai ușor accesibilă.

  • Identifică oamenii din jur, expresiile lor faciale, mimica, inclusiv emoțiile – când camera smartphone-ului este îndreptată spre o persoană, aceasta captează o imagine, o procesează, iar apoi oferă informații legate de persoana fotografiată. Informațiile sunt transmise în totalitate pe cale auditivă. În acest mod, persoana cu dizabilități de vedere va putea ști în timp real cine este în apropiere și cum se simte acel om.

 

  • Descrie scenele și evenimentele din jur – în acest fel, cel care utilizează aplicația va putea fi prezent în tot ceea ce se întâmplă în jurul său și va putea acționa în consecință.

 

  • Oferă asistență în citirea documentelor – prin intermediul aplicației se pot citi diferite texte. Totuși, este de preferat ca textul să fie mic și să se încadreze perfect pe ecranul telefonului pentru a putea fi citit cu o acuratețe ideală. Aplicația va ajuta persoana cu vedere slabă să încadreze textul sau pagina unui document prin semnale audio.

 

  • Recunoaște diferite produse alimentare – procedeul de recunoaștere este simplu. În cazul în care este vorba despre o cutie de cereale, utilizatorul va trebui să fotografieze toate cele 6 fețe ale cutiei pentru a putea identifica produsul.

 

  • Poate localiza, identifica și scana coduri de bare și de asemenea poate diferenția valuta în cazul plăților cash.

Fiind încă la început de drum, aplicația prezintă și anumite dezavantaje. Nu poate citi scrisul de mână, astfel încât documentele trebuie să fie redactate într-un text standard. De asemenea, reproducerea audio nu este una perfectă, însă este inteligibilă. Mai mult de atât, momentan aplicația este disponibilă numai pentru sistemul de operare iOS, dar poate fi folosită atât prin intermediul unui smartphone cât și cu smartglasses.

În ciuda acestor puncte slabe, Seeing AI s-a dovedit a fi o aplicație sustenabilă, ce are un impact puternic asupra persoanelor cu deficiențe de vedere.