Promisiune: sistem Google bazat pe inteligența artificială care poate identifica persoanele la risc pentru infarct miocardic sau AVC, prin simpla scanare a retinei

  • Biotehnologie



Un sistem de scanare și analiză a retinei, bazat pe inteligență artificială, este pe punctul de a revoluționa metodele tradiționale de screening în cazul persoanelor care prezintă riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. În urma unui studiu, s-a observat că acest sistem are o acuratețe de 70%, cu puțin mai mică decât în cazul testelor standard.

Sursă: Scott Olson/Getty Images

Potențiala schimbare a procedeelor medicale standard de screening cu introducerea sistemelor care funcționează pe baza rețelelor neurale poate avea un impact major atât asupra pacienților, cât și asupra medicilor. Doctorii vor avea posibilitatea de a-și augmenta abilitățile, folosindu-se de AI (inteligență artificială) pentru efectuarea unui screening rapid, eficient și non-invaziv.

abonare

„Aceasta poate reprezenta o cale rapidă pentru screening-ul populației. Metoda de diagnostic este pe punctul de a fi schimbată cu o viteză incredibilă de către tehnologie. Și una dintre căile urmărite este aceea de a oferi oamenilor metode rapide și eficiente de a se informa în legătură cu starea lor de sănătate” – afirmă Harlan Krumholz, medic cardiolog la Universitatea Yale

Studiul publicat în jurnalul Nature Biomedical Engineering a fost efectuat de oamenii de știință ai companiei Google, în parteneriat cu Verily. Cu toate că rezultatele acestuia nu au depășit performanțele procedeelor tradiționale de screening (teste de sânge), au reușit să se apropie foarte mult de acestea. Totuși pentru a putea fi aprobat, sistemul trebuie să mai parcurgă o serie de teste și să fie repetat pe un număr mai mare de subiecți umani.

Cum funcționează sistemul dezvoltat de Google?

Inteligența artificială se bazează pe algoritmi dezvoltați astfel încât, atunci când li se prezintă imagini examenul fundului de ochi, aceștia să poată prezice dacă persoana respectivă prezintă o presiune ridicată a sângelui sau mai mult, riscul de a face infarct sau accident vascular cerebral.

Pentru ca sistemul să poată ajunge la această performanță, oamenii de știință de la Google l-au „hrănit” cu materiale vizuale, cu scanări ale retinei provenite de la mai mult de 280.000 de persoane de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii și UK. Aceste scanări au permis dezvoltarea unor tipare, pattern-uri capabile să identifice semne care ar putea indica diferite afecțiuni medicale.

 

Este de notat faptul că niciunul dintre autorii studiului nu a programat sistemul AI astfel încât să știe ce modificări ar trebui să urmărească la nivelul retinei. Acesta a putut să se „auto-învețe” prin examinarea a suficiente date și imagini care i-au permis identificarea tiparelor adesea întâlnite în ochii celor care prezintă riscuri cardiovasculare.

Când a fost prezentată sistemului o serie de imagini cu ochii a doi oameni diferiți – dintre care unul suferise un eveniment cardiovascular major precum infarctul sau accidentul vascular cerebral la 5 ani după efectuarea fotografiei, iar celălalt nu – algoritmii au putut identifica în 70% dintre cazuri persoana care ar fi avut de întâmpinat evenimentul cardiovascular.

La finalul studiului, Harlan Krumholz, medic cardiolog la Universitatea Yale, a avertizat că în ciuda rezultatelor obținute, „scanarea ochiului nu este încă pregătită să înlocuiască metodele convenționale de testare.”

La momentul actual, pentru identificarea riscurilor cardiovasculare, medicii inspectează pacientul prin prelevarea probelor de sânge sau prin utilizarea unui device care inspectează retina. De asemenea, aceștia realizează asocieri între diferiți factori de risc precum vârsta, sexul, greutatea și mai mult, dacă persoana este sau nu fumătoare.

Aprobarea unui astfel de sistem AI ar putea dura câțiva ani, însă odată realizată, programele de screening și experiența pacienților vor fi cu mult îmbunătățite. 

Citește și: