Tratamentul cu statine liposolubile ar putea scădea riscul de carcinom hepatocelular la pacienții cu hepatită cronică virală

  • Health literacy



Tratamentul cu statine liposolubile a fost asociat cu o incidență mai mică a carcinomului hepatocelular (HCC – hepatocellular carcinoma) și cu o rată a mortalității redusă la pacienții cu hepatită cronică virală. Beneficiile aduse de această clasă de statine au fost dependente de doză și de durata tratamentului. Rezultatele provin dintr-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Karolinska din Stockholm și de la Universitatea Harvard și a fost publicat în jurnalul Annals of Internal Medicine.

 „Acum că avem tratamente curative pentru hepatita C este important să ne concentrăm asupra prevenției evenimentelor precum carcinomul hepatocelular la pacienții cu risc înalt sau care deja au fibroză”Dr. Tracey Simon, Harvard Medical School, autor principal al studiului

Datele au fost colectate din registrele naționale suedeze și au inclus peste 63 000 de adulți cu diagnosticul de hepatita B sau C care au primit statine în perioada 2005 – 2013.

abonare

Rezultatele au arătat următoarele:

  • Persoanele care au primit statine liposolubile au avut un risc relativ cu 44% mai mic de apariție HCC;
  • Nu s-a observat o asociere semnificativă între utilizarea statinelor hidrosolubile și riscul de HCC;
  • Cea mai mare reducere a riscului de progresie spre neoplasm s-a observat după cel puțin 600 de doze zilnice cumulative, ceea ce se echivalează cu administrarea unei doze moderate de statine timp de 2 ani;
  • Rata mortalității la 10 ani a fost mai mică în cazul pacienților care au primit statine, indiferent de tipul acestora, comparativ cu persoanele care nu au primit acest tratament.

Beneficiile aduse de statinele liposolubile s-au observat în toate subgrupurile, indiferent dacă pacienții prezentau ciroză sau nu, independent de utilizarea terapiei antivirale.

Statinele au fost asociate și în studii anterioare cu îmbunătățirea ratelor de supraviețuire și scăderea riscului de carcinom hepatocelular la pacienții cu boala cronică hepatică. Statinele reprezintă un grup de medicamente folosite pentru scăderea nivelului colesterolului prin inhibarea enzimei HMG-CoA reductaza, care intervine în calea de sinteză a acestei molecule. Statinele considerate a avea un efect anti-tumoral sunt cele liposolubile, cum ar fi simvastatina (Zocor), atorvastatina (Atoris) sau lovastatina (Medostatin).

Mecanism statine liposolubile
Sursa foto – Science Direct

Statinele liposolubile intervin în replicarea virală, stimulează imunitatea anti-tumorală și potențează terapia antivirală.

Autorii studiului au explicat că statinele liposolubile „prezintă efecte hepatoprotectoare specifice, unice clasei din care fac parte”. Pe de o parte, statinele liposolubile pătrund mai ușor în celule, acestea sunt absorbite pasiv la nivelul membranei celulare, pe când cele hidrofile necesită molecule transportoare care sunt reduse la pacienții cu fibroză hepatică avansată. De asemenea, autorii studiului au explicat faptul că alte mecanisme posibile ar fi legate de modificarea expresiei genice și de modificarea mecanismelor de la nivelul căilor de semnalizare implicate în inflamație.

Efectele antitumorale asociate statinelor includ blocarea ciclului celular în faza G0/G1, inhibarea semnalizării la nivelul căilor Ras/Raf/Med/ERK și declanșarea apoptozei.

Pentru schimbarea ghidurilor de practică, rezultatele obținute în studiul vizând registrele suedeze necesită validarea cu ajutorul unor studii adiționale, care să includă populații variate. De asemenea, Dr. Simon atrage atenția asupra importanței unor cercetări care să evalueze rolul diferitelor tipuri de statine, dozele și durata tratamentului și la pacienții cu alte tipuri de boli hepatice. Aceasta a adăugat:

„Când discutăm despre statine, în primul rând ne gândim la numărul de pacienți cu steatoză hepatică non-alcoolică, având în vedere factorii de risc pentru bolile cardiovasculare frecvent întâlnite în această populație. Statinele reprezintă o clasă de medicamente foarte importante pentru prevenție pentru că în acest fel putem să răspundem simultan la două provocări”

Mai mult decât atât, studiile prezentate în cadrul Congresului Internațional de Hepatologie 2019 (ILC 2019) au arătat că steatoza hepatică non-alcoolică dublează riscul de deces prin ciroză și cancer hepatic.

500 000 de cazuri de carcinom hepatocelular sunt diagnosticate anual în întreaga lume, fiind asociate mai ales hepatitelor virale B și C. Incidența HCC s-a triplat din 1970 iar mortalitatea prin HCC crește mai mult decât în alte tipuri de neoplasme. În acest context, sunt necesare noi strategii de prevenție primară.

Citește și: