STUDIU: Doar 1% dintre studenții la medicină știu să măsoare corect tensiunea arterială. Care sunt pașii care trebuie urmați?

  • Health literacy



Sursa foto: jamanetwork.com

Un studiu recent efectuat în Statele Unite ale Americii sugerează că doar 1 din 159 de studenți la medicină a efectuat măsurarea tensiunii arteriale în mod corect, respectând toți cei 11 pași. Numărul mediu de pași efectuați corect a fost de numai 4,1 din 11.

O treime dintre adulții care trăiesc în SUA au hipertensiune arterială, care reprezintă o cauză majoră a complicațiilor cardiovasculare. Totodată, mai mult de un sfert din populație are tensiunea arterială mai mare decât limita considerată normală sau suferă de pre-hipertensiune.

abonare

Ideea de a efectua acest studiu a venit în urma recomandărilor Asociației Americane a Inimii privind măsurarea corectă a tensiunii arteriale. Pașii care presupuneau pregătirea pacientului pentru măsurătoare au fost efectuați de către un număr mai mare de studenți: mai mult de jumătate dintre ei au pus manșeta în jurul brațului gol, au ajustat corect manșeta, au oferit brațului suport, au cerut pacientului să nu vorbească în timpul măsurătorii și să nu-și țină picioarele unul peste celălalt.

Mai mulți studenți au efectuat corect și următorii pași: s-au asigurat că pacientul își ține tălpile lipite de podea, nu folosește telefonul sau citește în timpul măsurării, au măsurat tensiunea ambelor brațe, au notat în care braț tensiunea arterială a fost mai ridicată și au răspuns corect atunci când au fost întrebați care este brațul care ar trebui folosit pentru următoare măsurători.

Pasul cel mai frecvent uitat a fost lăsarea pacientului să se odihnească pe un scaun, timp de 5 minute, înainte ca măsurătoarea să fie efectuată (doar 11 studenți au efectuat acest pas).

„Evident, există niște limitări ale acestui studiu: a fost efectuat pe un număr mic de studenți, iar pacientul a fost simulat. Și totuși, consider că datele rezultate au un impact mare. Studenții au demonstrat că se află mult sub limita pe care o așteptam noi când vine vorba de competențe clinice de bază, ca măsurarea corectă a tensiunii arteriale”, a declarat Dr. Jeffrey T. Kuvin, șeful departamentului de medicină cardiovasculară de la Centrul Medical Dartmouth-Hitchcock, care nu a contribuit la efectuarea studiului.

Provocarea le-a fost dată studenților în timp ce participau la întâlnirea anuală a Delegaților Asociației Medicale Americane (AMA), în anul 2015. Studenții erau reprezentanți ai școlilor de medicină din 37 de state, ceea ce conform co-autorului studiului, este o mare problemă.

„Mulți medici nu măsoară ei înșiși tensiunea arterială a pacientului, ci prelucrează datele provenite de la asistenții medicali, iar apoi emit tratamentul pe baza acestei măsurători”, a declarat Dr. Michael K. Rakotz, conducătorul studiului și vice președinte al departamentului de boli cronice din cadrul AMA.

Măsurarea corectă a tensiunii este vitală: „Tensiunea arterială este un indicator de bază al sănătății sistemului cardiovascular. Știm că tensiunea arterială mărită este legată de un număr de boli cronice, incluzând boli ale inimii, boli neurovasculare sau probleme ale rinichilor”, este de părere Dr. Kuvin.

Studiul demonstrează că încrucișarea picioarelor crește presiunea sistolică cu 3 până la 8 mm Hg, iar poziționarea incorectă a brațelor duce la creșterea tensiunii sistolice și diastolice cu cel puțin 10 mm Hg, suficient cât să indice un diagnostic de prehipertensiv sau hipertensiv.

În concluzie,  Dr. Kuvin este de părere că este nevoie de instruire și informare mai bune pentru viitorii medici, mai ales când vine vorba despre practicile clinice de bază.

Care sunt pașii care trebuie urmați pentru o măsurătoare corectă?
  • Manșeta trebuie să fie plasată direct pe pielea pacientului;
  • Pacientul trebuie să fie așezat confortabil, fără picioare încrucișate, cu tălpile lipite de podea și cu brațul și spatele sprijinite, astfel încât manșeta să fie la nivelul atriului drept (mijlocul sternului);
  • Pacientul nu trebuie să vorbească în timpul măsurătorii, să folosească telefonul mobil sau să citească;
  • Tensiunea arterială ar trebui măsurată în ambele brațe, astfel hotărându-se care este brațul din care se vor efectua măsurătorile viitoare;
  • Pacientului ar trebui să i se acorde 5 minute de relaxare înainte ca prima măsurătoarea să fie efectuată.

În videoclipul de mai jos, puteți urmări pașii descriși: