STUDIU. Femeile întârzie apelul către o ambulanță la apariția simptomelor unui infarct miocardic

  • Health literacy



În urma a două studii efectuate pe datele din Registrul polonez al sindroamelor coronariene acute (Polish Registry of Acute Coronary Syndromes), specialiștii transmit un mesaj important: femeile apelează serviciul de ambulanță pentru soții, tații sau frații lor, dacă aceștia experimentează simptomele unui infarct miocardic, însă nu și pentru ele înseși – este timpul ca femeile să aibă grijă și de propria persoană.

Rezultatele au fost prezentate ca parte a campaniei #BalanceforBetter, care are scopul de a echilibra diferențele de gen atunci când vine vorba despre managementul diverselor boli ale inimii, încurajând reprezentantele sexului feminin să ofere mai multă atenție simptomelor și să meargă la consultații de specialitate pentru a preveni și depista posibile infarcturi miocardice.

abonare

Boala cardiacă coronariană este principala cauză de mortalitate la femei și bărbați, iar aceste rezultate arată inegalități în managementul bolii între cele două sexe.

Femeile care au mai multă grijă de sănătatea lor vor putea să își ângrijească și restul familiei mai bine
Femeile își neglijează adesea propria sănătate

„Adesea, femeile conduc locuința, trimit copiii la școală și se ocupă de pregătirile pentru sărbătorile din familie. Auzim frecvent cum aceste responsabilități întârzie femeile de la a apela la ambulanță dacă experimentează simptomele unui infarct miocardic”, a declarat Prof. Dr. Mariusz Gasior, conducătorul studiului.

Dr. Marek Gierlotka, coordonatorul registrului polonez, a completat: Pe lângă responsabilitățile gospodărești, femeile se asigură că rudele apropiate de sex masculin primesc ajutorul medical de urgență dacă este cazul. Este timpul ca femeile să aibă grijă și de propria persoană.

Pentru aceste studii au fost analizați un număr de aproximativ 7.500 de pacienți cu infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI). Acest tip de infarct miocardic este caracterizat de blocarea unei artere importante care furnizează sânge inimii. De aceea, ghidurile de tratament recomandă deblocarea arterei cu un stent în decursul a 90 de minute de la diagnosticarea pacientului în ambulanță, diagnosticare ce se efectuează printr-o electrocardiogramă (EKG). În total, 45% dintre pacienți au fost tratați în intervalul de timp recomandat, iar printre aceștia s-au numărat mai mult persoanele de sex masculin. După ajustarea factorilor de cauzalitate, sexul masculin a rămas totuși un factor predictiv important pentru tratarea STEMI în cele 90 de minute.

Pentru a stabili frecvența cu care femeile ajung să apeleze serviciul de ambulanță în cazul simptomelor de infarct miocardic, au fost analizate EKG-urile transmise de către medicii din ambulanță către un centru specializat în gestionarea infarctului miocardic (Un total de 40% dintre EKG-urile efectuate în ambulanță au fost și transmise către centru). S-a observat că mai multe EKG-uri au fost efectuate femeilor cu vârsta de peste 75 de ani (45% vs. 34% pentru femeile cu vârsta sub 54 de ani). În schimb, pentru bărbați, rata de transfer a fost de aproximativ 40%, independent de vârstă.

În opinia profesorului Gasior, motivul pentru care este mai puțin probabil ca femeile să primească tratamentul adecvat pentru STEMI, în cele 90 de minute recomandate, este că acestea întârzie în efectuarea apelului către serviciul de ambulanță atunci când apar simptomele, iar comportamentul este mai des întâlnit la femeile tinere, care încă au o mulțime de responsabilități gospodărești. Pe lângă acestea, rezultatele EKG ale femeilor tinere sunt trimise cu o frecvență redusă către centrele specializate, fapt ce întârzie tratamentul.

Simptomatologia prezentă cel mai frecvent în IMA
Simptomatologia prezentă cel mai frecvent în IMA. Sursa foto: Towne Home Care

În opinia doctorului Gierlotka, motivul pentru care un număr mai redus de EKG-uri au fost transmise către centrele specializate în cazul femeilor tinere, este că în concepția generală, femeile tinere experimentează infarctul miocardic foarte rar. Este nevoie de o creștere a conștientizării în rândul personalului medical și a publicului larg: „femeile, chiar și femeile tinere, suferă de infarct miocardic. Femeile au o probabilitate mai mare de a experimenta semne și simptome atipice”.

Spre deosebire de simptomele cele mai des întâlnite: durerea în piept și în brațul stâng, simptomele resimțite de persoanele de sex feminin pot fi diferite: dureri la nivelul spatelui, umărului sau stomacului. Dacă o durere de acest fel persistă pentru mai mult de 15 minute, este recomandat să apelați serviciul de ambulanță.

Citește și: