STUDIU. O nouă combinație terapeutică pentru pacienții cu astm necontrolat, superioară tratamentului inhalator standard

  • Health literacy



358 de milioane de persoane suferă de astm în întreaga lume. Mai multe de o treime din cazuri nu sunt controlate adecvat, în ciuda tratamentelor disponibile.

Combinația terapeutică dintre indacaterol, un beta agonist cu durată lungă de acțiune (LABA – Long-Acting Beta-Agonist) și corticoterapia cu furoat de mometazonă, administrată inhalator, într-o doză fixă s-a dovedit superioară administrării  în monoterapie a corticosteroidului. Rezultatele provin din studiul de fază 3, QUARTZ, care a demonstrat beneficiile noii combinații terapeutice față de tratamentul standard la pacienții cu astm necontrolat, prima analiză arătând că acesta a atins obiectivele primare și secundare.

abonare

 „Inhalatoarele care folosesc combinații în doză fixă prezintă avantaje pentru pacienții cu astm deoarece le simplifică schemele de administrare inhalatorie, mai ales că pot fi dozate o dată pe zi, ceea ce reduce semnificativ povara bolii” – Dr. Linda Armstrong, Respiratory Development Unit, Novartis

Sursa foto – Medical News Today

QUARTZ este primul studiu finalizat din programul de fază III PLATINUM, care include patru trialuri. În studiu au fost incluși 800 de pacienți care deși primeau medicație pentru controlul bolii încă prezentau simptome de astm (scor ACQ-7 mai mare de 1.5). Înainte de a intra în studiu pacienții cu primit doze mici de corticosterioizi cel puțin o lună, urmate de propionat de fluticazona.

Jumătate dintre pacienți au fost primit tratamentul care combină acțiunea bronhodilatatoare a indacaterolulu cu medicația antiinflamatoare reprezentată de furoatul de mometazonă. Cele două terapii au fost administrate cu ajutorul dispozitivului Breezhaler. Ceilalți pacienți au fost tratați cu furoat de mometazonă în monoterapie, folosind dispozitivul Twisthaler.

După 12 săptămâni s-a observat că funcția pulmonară evaluată prin FEV1 (volumul maxim de aer pe care o persoană îl poate expira într-o secundă), a crescut. De asemenea, combinația s-a dovedit mai eficientă decât corticosteroidul în monoterapie pentru controlul bolii conform chestionarului ACQ – 7 (Asthma Control Questionnaire).

Atât terapia combinată cât și corticoterapia au au avut un profil bun de siguranță. Numărul total de reacții adverse a fost mai mic, însă, în cazul grupului de pacienți care au primit tratamentul combinat (32,3% versus 38,3%).

Până în 2020 se estimează că în întreaga lume 400 de milioane de oameni vor fi diagnosticați cu astm. Astmul sever afectează doar 10% dintre pacienți însă astmul sever necontrolat determină 50% din povara economică a bolii. 63% dintre pacienții cu astm necontrolat apelează la corticoterapie orală mai mult de o dată pe săptămână în exacerbările bolii, comparativ cu 24% dintre bolnavii la care boala se află sub control.

Citește și: