O nouă perspectivă asupra cancerului: cum îl putem învinge împreună

  • Medicina digitală
  • Medicina personalizată



Asociația Americană de Oncologie clinică (ASCO) a lansat un program ambițios numit CancerLinQ, în care se colectează și interpretează datele pacienţilor diagnosticaţi cu cancer și care își propune inovarea modului în care se practică oncologia și îmbunătățirea vieții pacienților si a familiilor lor.

Cancerul, problema presantă a societăţii

Cancerul reprezintă degenerarea unor celule normale din corpul uman, în celule agresive, care se înmulțesc necontrolat și invadează alte țesuturi și organe, precum creierul, plămânii, ficatul sau oasele. Cel mai des, aceste tumori pornesc din colon, rect, piele, plămân, prostată (pentru bărbați), sâni și uter (pentru femei).

abonare

O inițiativă precum CancerLinQ este necesară, având în vedere că tumorile maligne sunt printre primele cauze de mortalitate în întreaga lume. Conform Cancer Research UK, 14.1 milioane de oameni au fost diagnosticați cu cancer în 2012 în întreaga lume. Dintre aceștia, 8.2 milioane au decedat din aceeaşi cauză. Doar în SUA în anul 2016, Institutul Național al Cancerului afirma că erau 15.5 milioane de oameni diagnosticați cu această boală.

Dintre aceste persoane, ASCO estimează ca doar 3% participă la studii clinice menite să descopere noi tratamente, mai eficiente. CancerLinQ își propune să schimbe această situație.

Soluția propusă de CancerLinQ

CancerLinQ este o bază de date care adună un număr mare de dosare medicale electronice ale pacienților oncologici. Medicii introduc în mod automat în sistem caracteristicile bolii, tratamentele aplicate, felul în care pacientul a răspuns la ele şi reacțiile adverse.

“CancerLinQ creează un sistem capabil de învățare rapidă, cu ajutorul căruia medicii pot lua decizii terapeutice mai bine informate, își pot compara proprii pacienți si propria experiență cu cea a întregii comunități oncologice şi cu ajutorul căruia pot să le ofere pacienților cel mai bun tratament”, declară dr. Dax Kurbekov, parte din proiect.

Astfel, fiecare medic poate vizualiza clar întreaga evoluție a pacientului și o poate compara cu cea a pacienților similari din sistem. În baza experienței anterioare a colegilor, poate lua decizia terapeutică optimă pentru pacientul său și își poate îmbunătăți practica clinică. Numărul de pacienți permite analiza unui volum mare de date, ceea ce conduce la formularea unor concluzii  precise privind supravietuirea sau răspunsul la anumite tratamente.

Sistemul permite chiar pacienților să contribuie la lupta impotriva cancerului: informațiile fiecarui pacient din sistem devin date valoroase pentru toți medicii și pacienții din CancerLinQ. Această colaborare între medici și pacienți duce la personalizarea tratamentului pentru fiecare pacient.

Ce urmează

Până acum, peste 100 de spitale, clinici si cabinete contribuie la aceasta platformă de îmbunătățire a practicii medicale. Astfel, în noiembrie 2016, peste 1 500 000 de pacienți, tratați de peste 1 500 de medici oncologi, sunt în evidența CancerLinQ.

Misiunea CancerLinQ este de a revoluționa practica clinică prin accesul la un volum mare de date si analizarea acestora.

“Din fericire, astăzi oncologii și cercetatorii realizează că nu pot găsi antidotul pentru cancer singuri [..] Avem nevoie de mai mult decât ne poate oferi un singur individ ori o singură specialitate medicală. Va trebui să folosim fiecare metodă disponibilă dacă dorim să ne atingem țelul de a ajuta pacienții mai mult decat o fac chiar oncologii. Acest țel cere multă deschidere: acces liber la date, colaborări și, în special, o minte deschisă”, a declarat fostul vice-presedinte al Statelor Unite, Joe Biden, în cadrul Conferintei ASCO 2016.

Urmatorul pas în dezvoltarea CancerLinQ este analiza la scară larga a tuturor informatiilor acumulate pana acum. Acest lucru se estimează a se intampla anul acesta.

Sursa foto:

Clinical OMICs

CancerLinQ