#ASCO18: Noi scheme terapeutice cresc supraviețuirea în leucemia și limfomul cu celule T

  • Oncologie



În cadrul Congresului Societății Americane de Oncologie Clinică 2018 (ASCO) au fost prezentate cele mai recente progrese în chimioterapia leucemiilor și limfoamelor acute limfoblastice cu celule T la tineri și copii. O nouă schemă terapeutică a condus la o supraviețuire medie de 90.2%.

Structura studiului

Au fost urmăriți 1.895 pacienți, cu vârste între 1 și 30 de ani. Studiul prezentat la ASCO a evaluat diferite scheme terapeutice:

abonare
  • Chimioterapia standard, plus metotrexat în doză fixă;
  • Chimioterapia standard, plus metotrexat în doză crescătoare;
  • În cazul pacienților cu risc de recurență mediu sau înalt, s-a adăugat la tratament, în mod aleatoriu, nelarabină și radioterapie craniană sau placebo, împotriva riscului de metastază cerebrală.

Acest studiu este primul care evaluează nelarabina ca prim tratament, acesta fiind aprobat de FDA pentru cancerele care nu răspund la 2 runde de chimioterapie.

Rezultatele studiului

Grafic ce ilustrează beneficiul adăugat de nelarabină în tratamentul leucemiei acute limfoblastice

Studiul a subliniat beneficiile metotrexat in doza crescătoare și nelarabină, adăugate chimioterapiei standard:

  • 90.2% dintre pacienții cu leucemie au supraviețuit minim 4 ani;
  • 84.3% dintre pacienții cu leucemie au supraviețuit minim 4 ani, fără semne de boală;
  • Adăugarea nelarabinei a fost benefică în leucemia acută limfoblastică cu risc de recurență, cu supraviețuire de 88.9%, față de 83.3% la pacienții care nu au primit nelarabină,
  • Metotrexatul in doză crescătoare a condus la o supraviețuire de 89.8%, față de 78% în cazul dozei fixe, în cazul leucemiei acute;
  • Printre pacienții cu limfom, supraviețuirea a fost de 85% fără semne de boală, minimum 4 ani;
  • Pentru leucemiile care nu răspund la chimioterapie, adăugarea de nelarabină la metotrexat în doză fixă a condus la o supraviețuire medie fără semne de boală de 54.8%.

Doctor Kimberly Dunsmore, profesor la  Virginia Tech Carilion School of Medicine și autor principal al studiului, afirmă:

“Leucemia acută limfoblastică cu celule T este o maladie ce necesită o combinație complexă de chimioterapice. Supraviețuirea în această boală este în medie de 80% la 4 ani, dar am simțit că avem posibilitatea și datoria de a îmbunătăți acest procent. Acest studiu a demonstrat că am putea crește supraviețuirea cu aproximativ 10%, ceea ce este foarte încurajator.”

Implicațiile acestui studiu în oncologie

Schemă ce ilustrează formarea limfocitelor T din măduva osoasă hematogenă, ce apoi pot evolua în leucemie ori limfom limfoblastice acute
“Childhood Acute Lymphoblastic Leukemia Treatment (PDQ®)–Patient Version was originally published by the National Cancer Institute.”

Limfoamele și leucemiile sunt printre cele mai comune cancere ce afectează copiii și tinerii, împreună cu tumori cerebrale, renale ori osoase. Dintre acestea, leucemiile sunt cele mai comune, cu 30% din cazuri, iar limfoamele (Hodgkin și non-Hodgkin) reprezintă 8% din cazuri.

Dintre leucemiile acute limfoblastice, 15-25% se dezvoltă din limfocitele T. Se estimează că leucemiile acute vor fi responsabile în anul 2018 de 5,960 noi cazuri de îmbolnăvire, și de 1,470 decese în SUA. În fiecare an, sunt diagnosticate aproximativ 1.600 de noi cazuri de limfom la persoanele sub 19 ani în SUA.

În urma acestui studiu, autorii recomandă evaluarea nelarabinei în leucemia și limfomul acut cu celule T, fără iradiere cerebrală, ceea ce ar putea scădea incidența reacțiilor adverse neurologice pe termen lung.

Știrea în format video poate fi accesată mai jos: