#ASCO20. Imunoterapia avelumab, eficientă într-o formă rară de cancer ginecologic rezistent la chimioterapie

  • Acces la inovație
  • Altfel despre Cancer



Primul studiu asupra unei imunoterapii în tratamentul tumorilor trofoblastice gestaționale a dovedit eficiența acesteia la aproape 50% dintre pacienții rezistenți la chimioterapie. Rezultatele au fost prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică, desfășurată virtual anul acesta, în perioada 29-31 mai. Tratamentul cu avelumab (Bavencio) a vindecat 8 din 15 femei cu această formă rară de cancer ginecologic, care se dezvoltă în uterul unei femei în timpul sau după sarcină. 

Congresul American de Oncologie Clinică ASCO 2020 Annual Meeting

Acest studiu restrâns, de fază II, este primul studiu care investighează utilizarea imunoterapiei la pacienții cu tumori trofoblastice gestaționale (GTT) și sugerează că avelumab poate fi o nouă opțiune terapeutică pentru aceste paciente.

abonare

„Conform acestui studiu asupra unei imunoterapii în tratamentul acestui cancer ginecologic rar, și având în vedere numărul de pacienți cu boală care nu au recidivat, precum și reducerea toxicității în comparație cu chimioterapia standard cu un singur agent, avelumab merită investigații suplimentare”, a declarat președintele ASCO, Dr. Howard A Burris III.

ASCO20 avelumab imunoterapie tumori rare trofoblastice gestaționale ginecologie oncologie
Imunoterapia avelumab s-a dovedit eficientă în tratamentul tumorilor trofoblastice gestaționale la aproape 50% dintre pacientele rezistente la chimioterapia cu un singur agent.

Studiul clinic TROPHIMMUN

Acest studiu a inclus 15 paciente (vârsta medie de 34 de ani) cu tumori trofoblastice gestaționale (GTT), rezistente la mono-chimioterapie. În cadrul acestui grup, 53% au prezentat boală în stadiul I, iar 47% au prezentat stadiul III. Scorul FIGO (Federația Internațională de Ginecologie și Obstetrică) a fost de la 0 la 4 la 33% dintre pacienți, 5 – 6 la 47% și mai mare de 6 la 20% – acesta indică prognosticul fiecărui caz de cancer. Toate pacientele au prezentat progresie în urma tratamentului cu metotrexat, iar o pacientă a progresat, de asemenea, după actinomicină-D.

Pacientele au primit avelumab (10 mg/kg la fiecare 2 săptămâni) până când nivelurile de hCG (biomarker al acestei forme tumorale) au revenit la normal, urmate de trei cicluri suplimentare. Numărul mediu al ciclurilor de avelumab a fost 8, iar durata medie de urmărire a fost 25 de luni.

EMD Serono BAVENCIO avelumab, sursa foto PRNewsfoto/EMD Serono, Pfizer
Avelumab, denumire comercială BAVENCIO. Sursa foto PRNewsfoto/EMD Serono, Pfizer

Obiectivul studiului TROPHIMMUN în faza a II-a a fost evaluarea eficacității avelumab în cohorta pacienților rezistenți la chimioterapia cu un singur agent. O a doua cohortă rezistentă la polichimoterapie va fi evaluată ulterior.

În acest studiu, 53% dintre paciente (8 din 15) cu GTT rezistent la chimioterapia cu un singur agent (metotrexat sau actinomicina D), nu au avut niciun semn de recidivă a bolii la 29 de luni de urmărire după tratamentul cu avelumab. Cercetătorii au considerat pacientul vindecat dacă boala nu a recidivat după 12 luni și s-a încheiat monitorizarea gonadotropinei corionice umane (hCG). Hormonul hCG este utilizat ca biomarker pentru GTT.

Șapte paciente au obținut niveluri normale de hCG în timpul tratamentului cu avelumab, iar la o pacientă, nivelul s-a normalizat după întreruperea avelumab. Boala nu a recidivat după 29 de luni de urmărire la aceste paciente iar nivelurile de hCG au fost menținute în limite normale.

O pacientă tratată cu succes cu avelumab a reușit ulterior să aibă o sarcină normală, fiziologică. A fost prima raportare a unei sarcini normale după un tratament curativ cu un agent de imunoterapie. La aproximativ 2 ani de la întreruperea avelumab, aceasta a născut un copil sănătos. Conform medicilor, aceasta oferă date liniștitoare despre impactul imunoterapiei asupra fertilității ulterioare.

Printre cele opt paciente tratate cu succes cu avelumab, au fost cinci cu hCG ridicat sau rezistență la ambii agenți, care altfel ar fi fost tratate cu polichimoterapie toxică, precum regimul EMA-CO (etopozid, metotrexat, dactinomicină, ciclofosfamidă, vincristină).

„Participarea la studiul TROPHIMMUN a fost benefică pentru acești pacienți, deoarece au scăpat de evenimentele adverse ale polichimoterapiei”, a spus Dr. Benoit You, medic oncolog la Spitalul Universitar din Lyon.

Probabilitatea succesului avelumab nu a fost legată de scorul FIGO sau stadiul bolii.

Rezistența la avelumab a fost observată la celelalte 7 paciente (47%), necesitând chimioterapie cu actinomicină-D sau polichimoterapie, cu sau fără intervenție chirurgicală. Normalizarea hCG a fost realizată în 42% din cazuri cu actinomicină-D, și în 57% din cazuri cu chirurgie și/sau polichimoterapie. Până în prezent, niciuna dintre pacientele din studiu nu a decedat.

Efectele secundare au fost în general ușoare, 93% dintre paciente având reacții adverse de gradul 1-2. Oboseala a fost cea mai frecventă (33% dintre pacienți), urmată de greață și vărsături (33%) și reacții asociate perfuziei (27%).

Toleranța la tratament a fost mult mai bună cu avelumab decât cu chimioterapie”, a spus Dr. Benoit You.

Managementul tumorilor trofoblastice gestaționale

Bolile trofoblastice gestaționale (GTD) sunt un grup de tumori rare și reprezintă mai puțin de 1% din cancerele aparatului reproducător feminin. Bolile trofoblastice gestaționale sunt uneori numite boală trofoblastică gestațională, tumori trofoblastice gestaționale sau neoplazie trofoblastică gestațională.

GTD nu se dezvoltă din celulele uterului, cum ar fi cancerul de col uterin sau cancerul endometrial. În schimb, aceste tumori încep în celulele care, în mod normal, s-ar dezvolta în placentă în timpul sarcinii – stratul de celule numit trofoblast, care înconjoară în mod normal un embrion.

La începutul dezvoltării normale, celulele trofoblastului formează proiecții minuscule, digitiforme, cunoscute sub numele de vili, care cresc în mucoasa uterului. În timp, stratul de trofoblast devine o parte importantă din placentă, organul care protejează și hrănește fătul pe parcursul creșterii.

Majoritatea GTD se manifestă sub forme benigne, nu invadează profund țesuturile și nu se răspândesc în alte părți ale corpului. Unele cazuri sunt, însă maligne (canceroase – cu tendință de metastazare).

Tipurile de tumori trofoblastice gestaționale
Tipurile de tumori trofoblastice gestaționale. Sursa foto: radiologykey.com

Principalele tipuri de boli trofoblastice gestaționale sunt:

  • Molă hidatidiformă (completă sau parțială; cea mai frecventă formă; în general benignă);
  • Molă invazivă – malignă;
  • Coriocarcinom – malign;
  • Tumoră trofoblastică apărută la locul placentei – malignă;
  • Tumoră trofoblastică epitelioidă – malignă.

Tratamentul standard este bazat pe chirurgie și chimioterapie: monoterapie pentru boala cu risc scăzut și polichimoterapie pentru boala cu risc ridicat sau boala rezistentă la un singur agent chimioterapic. Chimioterapia are o rată de vindecare ridicată, dar majoritatea tumorilor trofoblastice recidivează în termen de 6 luni, dacă nu în cele 12 luni după discontinuarea chimioterapiei. De asemenea, chimioterapia este asociată cu o toxicitate semnificativă. Așadar, este nevoie de tratamente inovatoare pentru pacientele cu tumori trofoblastice gestaționale.

Avelumab este un inhibitor al punctelor de control, un tip de imunoterapie care blochează o proteină (PD-L1) de la nivelul celulelor canceroase, care ajută tumorile să se ascundă de sistemul imunitar al organismului. PD-L1 (programmed cell death ligand 1) este exprimat în mod constitutiv în toate subtipurile de tumori trofoblastice, ceea ce poate însemna că acest tip de cancer ar putea beneficia de tratamentul cu un anticorp monoclonal anti-PD-L1, cum ar fi avelumab. Pe lângă efectul comun de inhibare a PD-1 / PD-L1, avelumab declanșează citotoxicitatea prin celulele NK (natural killer), implicate în supravegherea imunitară a tumorii trofoblastice.

Dr. You a indicat că un studiu de faza I/II se află în desfășurare pentru evaluarea siguranței și eficacității combinației atezolizumab cu metotrexat (tratamentul standard în Europa).

Ideea de bază este de a evita rezistența la chimioterapie, iar obiectivul este o rată de vindecare de 95% dintre pacienți. Doar cu metotrexat, estimăm că rata de vindecare este de aproximativ 70%”, a adăugat Dr. Benoit You.

Citește și: