#ASCO2017: CAR-T – cum sunt antrenate celulele umane să lupte împotriva mielomului multiplu

  • Imuno-oncologia



În cadrul Congresului Societăţii Americane de Oncologie Clinică 2017 (ASCO), a fost prezentat un studiu în care mielomul multiplu – un tip de cancer al sângelui – este tratat cu succes prin imunoterapie. Pacienții au fost tratați cu CAR-T ( limfocite T prezentatoare de receptor chimeric pentru antigen), care sunt celule umane antrenate să recunoască BCMA (proteina de maturare a limfocitelor B) de pe suprafața celulelor tumorale și să le distrugă.

În cadrul acestui trial clinic de faza I, fără braț de control, au fost tratați cu CAR T un număr de 35 de pacienți, dintre care:

abonare
  • 33 (94%) au avut o remisie evidentă a simptomelor în primele două luni după tratament;
  • 19 au fost urmăriți pentru minimum 4 luni;
  • 18 dintre ei (95%) au avut remisia completă, timp de 6 luni;
  • 14 îndeplinesc condițiile pentru remisia completă riguroasă, adică lipsa oricărei celule tumorale în măduva hematopoietică și absența proteinelor specifice tumorale în sânge.

Acest studiu, deși incipient, reprezintă o dovadă că CAR T poate reprezenta tratamentul ce va menține în remisie mielomul multiplu, după cum afirmă și experții ASCO:

“Rareori vedem o rată de răspuns atât de înaltă, în special în cazul unul cancer greu de tratat, precum mielomul multiplu. Este evident că domeniul imunoterapiei și medicinei personalizate merită studiat în continuare, în cazul diferitelor tipuri de cancer”,  dr. Michael S. Sabel.

 

Procedeul terapeutic a constat în extragerea celulelor T din organismul pacientului. Acestea sunt celule ce luptă natural împotriva agresiunilor, precum infecțiile sau cancerul. În aceste celule a fost introdus cu ajutorul unui vector viral CAR T- un receptor ce recunoaște cu exactitate un antigen de pe suprafața celulelor canceroase. În cazul mielomului multiplu, acest antigen este BCMA.

 

Mielomul multiplu reprezintă proliferarea exagerată a limfocitelor B in măduva hematopoietică, inhibând formarea altor celule necesare din sânge. Asta duce la anemie, sângerare anormală și imunitate scăzută contra infectiilor.

Mielomul multiplu reprezintă proliferarea anormală a limfocitelor B, cu 114,250 de noi cazuri diagnosticate în anul 2012 în întreaga lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Mai puțin de jumătate dintre bolnavi supraviețuiesc 5 ani după diagnostic.