#ASCO2017: Nivolumab, rezultate promițătoare pentru pacienții cu mezoteliom malign pleural

  • Imuno-oncologia



Primele rezultate ale unui studiu de faza a doua, denumit MAPS-2, prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie 2017 (ASCO2017) au arătat că imunoterapia cu nivolumab poate încetini creșterea mezoteliomului pleural malign după faza de remisie a bolii.

Includerea nivolumab în tratamentul pacienților cu mezoteliom deschide calea unei noi abordări terapeutice pentru acestă formă de cancer extrem de agresivă pentru care posibilitățile terapeutice sunt limitate.

abonare

“Descoperirea noastră sugerează că imunoterapia poate furniza noi speranțe pentru pacienții cu mezoteliom recurent” a explicat  autorul studiului, Dr. Arnaud Scherpereel.

Mecanismul de acțiune pentru nivolumab și ipilimumab. Sursa foto http://www.opdivohcp.com/metastatic-nsclc

MAPS-2 este cel mai mare studiu clinic desfășurat până în momentul de față, cuprinzând 125 de pacienți aflați în fază avansată de mezoteliom malign pleural. Pacienții înrolați în studiu au fost  randomizați în două grupuri. Ambele grupuri au primit chimioterapia standard, reprezentată de derivații de platină la care s-a adăugat terapia cu anticorpi monoclonali, respectiv nivolumab primului grup și combinația nivolumab-ipilimumab celui de al doilea grup.

Rezultatele au evidențiat o rata de control a bolii (DCR) semnificativ crescută comparativ cu rata rezultată în urma altor terapii utilizate anterior, respectiv 30%. Pentru pacienții care au primit  nivolumab rata de control a bolii fost de 44%, in timp ce pacienții cărora li s-a administrat terapia combinată au avut o rată de 50%.  Rata de control a bolii reprezintă procentul de pacienți la care tumora canceroasă fie a stagnat, fie și-a micșorat dimensiunile.

S-a constat o reducere importantă a dimensiunilor tumorale în cazul asocierii terapeutice a celor doi anticorpi monoclonali (25%), comparativ cu utilizarea nivolumabului ca unică terapie (17%).

De asemenea, în urma supravegherii pacienților timp de 10,4 luni s-a observat o creștere a timpului mediu până la evoluția negativă a cancerului, respectiv 4 luni pentru primul grup și 5,6 luni pentru cel de al doilea grup.

Reacțiile adverse semnalate în timpul administrarii nivolumabului au fost de intensitate redusă, neimpunând oprirea tratamentului: erupție cutanată, afecțiuni tiroidiene, boală inflamatorie intestinală.

Deși rezultatele studiului au arătat că utilizarea combinației dintre nivolumab și ipilimumab reprezintă o alternativă cu un profil de eficacitate crescut, totuși se constată o toxicitate cumulativă mai mare prin înregistrarea a trei decese pe parcursul tratamentului.

Mezoteliomul malign pleural este o tumoră agresivă cu prognostic nefast, supraviețuirea mediană fiind de doar 13-15 luni, rezultată din proliferarea tumorală a celulelor mezoteliale de la nivel pleural. Principalul factor etiologic implicat în apariția și progresia bolii este reprezentat de expunerea profesională la pulberile de azbest. Pulberile de azbest sunt teratogene prin inhalare. Datorită faptului că pulberile de azbest se depun la nivel alveolar cu imposibilitatea eliminării acestora, se explică agresivitatea crescută și recurența tumorală. Toți pacienții prezintă recurență în ciuda chimioterapiei inițiale, majoritatea cazurilor cu o apariție frecventă în primele 6 luni.

Pentru mai multe detalii, accesați următorul link: https://www.asco.org/