#ASCO2017: Terapii celulare personalizate plus ibrutinib pentru leucemia limfocitară cronică

  • Medicina personalizată



Un studiu clinic, în desfășurare la Școala de Medicină Perelman a Universității Pennsylvania și Penn’s Abramson Cancer Center, demonstrează că prin combinarea ibrutinib cu o formă personalizată de terapie celulară cunoscută sub numele de CTL119 se poate ajunge la remisie totală în cazul pacienților diagnosticați cu leucemie limfocitară cronică.

Tratamentul personalizat are potențialul de a lupta împotriva leucemiei limfocitare cronice

Rezultatele corespund unui număr de 9 participanți la studiu, care, deși se aflau sub tratamentul cu ibrutinib de cel puțin șase luni, nu ajunseseră în remisie. Prin adăugarea terapiei CTL119, care presupune că propriile celule T sunt modificate genetic ca să distrugă celulele canceroase, 8 dintre cei 9 pacienți au intrat în remisie după trei luni și nu le-a fost descoperită nicio urmă a bolii în măduva osoasă nici la verificarea următoare, după șase luni. În cazul celui de-al nouălea pacient răspunsul la tratament a fost parțial.

abonare

“Această abordare ne dă speranța că terapiile celulare personalizate ar putea deveni o opțiune importantă pentru pacienții care suferă de leucemie limfocitară cronică”, a declarat autorul studiului, doctorul Saar Gill.

Celulele T modificate conțin o proteină tip anticorp CAR, care este programată în laborator să se cupleze cu o proteină de pe suprafața celulelor canceroase. Introduse din nou în corpul pacientului, aceste celule se înmulțesc și atacă eficient celulele canceroase. Aceste informații întăresc rezultatele mai multor studii preclinice care susțin utilizarea ibrutinibului împreună cu terapia CAR.

Modificarea celulelor T

Acest tip de terapie a fost suficientă pentru ca unii pacienți să intre în remisie: în 2015, din cei 57% de pacienți care au răspuns favorabil la tratament, 29% au intrat în remisie. Deoarece nu toți pacienții au răspuns tratamentului, cei de la Penn Medicine au căutat metode de a-l eficientiza, iar acest studiu poate însemna că au găsit răspunsul sub forma ibrutinib.

Ibrutinib este un medicament care încetinește progresia leucemiei limfocitare cronice. Deși mărește speranța de viață și îmbunătățește calitatea vieții, tratamentul nu este curativ și trebuie administrat toată viața. Acționează prin inhibarea susținută a activității enzimatice a tirozin kinazei Bruton. Această enzimă prezintă un rol important în supraviețuirea limfocitelor B și în migrarea acestor celule spre organele limfoide, în scopul proliferării. Ibrutinib încetinește migrarea limfocitelor B și progresia bolii, doar rareori ducând la remisie.

Toți pacienții incluși în studiu aveau mutații în genele TP53 sau ATM, asociate cu un prognostic nefavorabil. Efectele adverse au constat în apariția unor simptome asemănătoare cu cele ale gripei – febră, greață, dureri musculare, care însă au dispărut fără necesitatea unei medicații suplimentare.

Deși aceste descoperiri sunt încă în fază incipientă, dovedesc că medicina personalizată ar putea fi răspunsul celei mai frecvente forme de leucemie din lumea occidentală, care până acum nu are niciun tratament curativ.

Sursă imagini: www.mskcc.org ,healthbeat.spectrumhealth.org