AUDIO. Dr. Marius Geantă, despre Premiul Nobel pentru Medicină 2017, la emisiunea „Știința în cuvinte potrivite”, pe Radio România Cultural

  • Health literacyDr. Marius Geantă,  președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat live anunțarea Premiului Nobel pentru Medicină în cadrul emisiunii „Știința în cuvinte potrivite”, pe Radio Romania Cultural. Dr. Geantă a vorbit despre importanța ritmului circadian și modul în care acesta ne influențează starea de sănătate:

“Ritmul circadian este un mecanism care gestionează alternanța somn-veghe. Acest mecanism genetic este atât de bine reglat, încât el se păstrează chiar și atunci când schimbăm fusul orar. 

Concentrându-ne pe zona de excelență științifică, pe terapiile de ultimă generație, de multe ori uităm de efectul pe care lucruri aparent simple, precum ritmul circadian, îl are asupra sănătății noastre. Tulburările cronice ale ritmului circadian sunt corelate cu diabetul zaharat, cu bolile cardiovasculare și cu unele forme de cancer”

De asemenea, medicul a discutat despre impactul pe care îl va avea decizia Comitetului Nobel asupra practicii medicale:

abonare

“Spre deosebire de dietă și activitatea fizică, somnul este o componentă a prevenției bolilor de obicei trecută cu vederea. Prin recunoșterea valorii descoperirilor pe tema ritmului circadian, comitetul Nobel transmite mesajul că ar trebui să acordăm o importanță mai mare cauzelor bolilor și prevenției acestora.

În urma anunțării Premiului Nobel din acest an, gradul de conștientizare publică cu privire la importanța calității somnului va crește. Medicii foarte rar întreabă pacienții despre calitatea somnului, deși aceasta este strâns legată de starea de sănătate. Ne putem aștepta la o schimbare a conduitei în relația medic-pacient, cu privire la calitatea somnului”.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat anul acesta lui Jeffrey C. Hall, Michael Rosbabash și Michael W. Young, oameni de știință care au deslușit misterul ritmului circadian, mecanism care permite ființelor vii sa se adapteze alternanței zi-noapte, dată de rotația planetei noastre.

Articole despre Premiul Nobel pentru Medicină:

VIDEO Premiul Nobel pentru Medicină 2017

Jeffrey C. Hall, Michael Rosbabash și Michael W. Young, laureați pentru descoperirile legate de funcționarea ritmului circadian

Premiul Nobel pentru Medicină 2017: descifrarea mecanismelor ceasului biologic al organismului uman