Croația, prima țară din UE care introduce un program național de screening pentru cancerul pulmonar

  • Oncologie
  • Prevenție



Cancerul pulmonar determină cele mai multe decese de cauză oncologică la nivel mondial. În Croația, statistica se menține de asemenea – 3.000 de pacienți sunt diagnosticați anual, dintre care o treime sunt fumători. În 2018, 900 de femei și peste 2.100 de bărbați au fost diagnosticați și au fost înregistrate aproximativ 2.800 de decese.

În acest context, Croația devine prima țară din UE care introduce un program național pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar. Începând din acest an, toți fumătorii cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, dar și cei care au renunțat în ultimii 15 ani vor fi testați prin low dose CT (LDCT). Scopul proiectului este reducerea mortalității prin cancer pulmonar cu 20% în următorii 5-10 ani. Ratele de supraviețuire la 5 ani ar crește de la 10% la 15%, iar 500 de vieți ar fi salvate anual. Proiectul va fi coordonat de Ministerul Sănătăți împreună cu Asociația Croată pentru Afecțiuni Toracice.

abonare

În prezent, există 3 programe de screening în Croația: pentru cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul colorectal. Croația se situează în rândul țărilor dezvoltate în ceea ce privește opțiunile de screening, diagnostic și terapii. Cu toate acestea, prevenția reprezintă încă o provocare majoră.

Program național de screening cancer pulmonar, Croația
Croația, prima țară din UE care introduce un program național de screening pentru cancerul pulmonar

Croația deține de la 1 ianuarie Președinția Consiliului Uniunii Europene, până pe 30 iunie 2020 iar controlul cancerului reprezintă una dintre prioritățile de pe agenda croată.

Cancerul pulmonar determină unul din cinci decese la nivel mondial, deși este o boală care poate fi prevenită. Rata de supraviețuire la 5 ani în țările vestice este de doar 15%. Astăzi, în Europa, mortalitatea prin acest tip de neoplasm este echivalentă cu cea determinată de cancerele de sân, de colon și de prostată combinate. Rata de supraviețuire în Statele Unite ale Americii este între 15%-20%, în Marea Britanie este de 10% iar în Croația ajunge la aproape 6%.

În ciuda progreselor în ceea ce privește tratamentul, multe cazuri sunt incurabile deoarece simptomele apar după ce boala a ajuns într-un stadiu avansat.

Detecția precoce a cancerului pulmonar folosind LDCT reprezintă un subiect intens studiat în ultimii 20 de ani. Cel mai mare studiu din Europa care vizează screeningul pentru cancerul pulmonar, studiul NELSON (The Dutch-Belgian Randomized Lung Cancer Screening Trial), a urmărit mai multe obiective în evaluarea metodei de screening prin LDCT – reducerea mortalității, impactul asupra calității vieții și cost-eficacitatea.

Noile rezultate au fost publicate luna aceasta în New England Journal of Medicine și arată că LDCT determină o reducere cu 24% a mortalității prin cancer pulmonar, la 10 ani. În cazul femeilor, screeningul a fost asociat cu rezultate mai bune – 33% reducere a mortalității.

„Rezultatele studiului NELSON confirmă eficacitatea screeningului prin LDCT pentru cancerul pulmonar. Treaba noastră nu mai e să evaluăm dacă această metodă funcționează. Acum scopul nostru e să identificăm populația țintă în care se aplică și este cost- eficientă” – Stephen Dufffy, Queen Mary University of London.

Datele confirmă rezultate din cercetări anterioare precum NLST (National Lung Screening Trial), un studiu de referință desfășurat în SUA. În 2011, primele date publicate arătau o reducere de 20% a mortalității prin cancerul pulmonar la pacienții care sunt evaluați prin LDCT. O analiză extinsă a fost publicată în 2019 și arăta ca această metodă de screening determină o reducere de 26% a mortalității în rândul bărbaților și o reducere de 39% în cazul femeilor.

Conform raportului anual realizat de American Cancer Society, ratele de mortalitate prin cancer au scăzut cu aproape 30%, de la începutul anilor ‘90 până în 2017, în SUA. Cea mai importantă contribuție o are progresul în controlul cancerului pulmonar. Mortalitatea prin cancer pulmonar a scăzut în mare parte datorită intervențiilor în ceea ce privește consumul de tutun.

În contextul Președinției României la Consiliul UE, în prima jumătate a anului 2019, Centrul pentru Inovație în Medicină a organizat o conferință de nivel înalt, Value of data in Oncology, în care a fost propusă o nouă viziune pentru controlul cancerului la nivel european și în urma căreia a fost lansat un document „A visionary EU cancer plan: data, technology and human touch”. Această inițiativă se aliniază cu obiectivele Comisiei Europene și cu demersurile instituțiilor UE pentru dezvoltarea unui plan european de control al cancerului.

The Economist Intelligence Unit (EIU) a realizat o analiză la nivel european în care este comparată în abordarea în ceea ce privește abordarea cancerului pulmonar la nivelul diferitelor țări UE. Raportul a fost prezentat în cadrul Conferinței „Cancerul Pulmonar: Prioritate pentru Sistemul de Sănătate din România”, pe 17 octombrie la București. Dr. Mary Bussell, reprezentantul EIU, a prezentat rezultatele raportului și recomandările pentru România:

https://www.facebook.com/raportuldegarda/videos/463889814236130/

Citește și