PODCAST. #ReGândimMedicina: Biomarkerii în cancerul pulmonar. Dr Marius Geantă: „Inovația în medicină are valoare în momentul în care pacienții beneficiază de ea”

  • Podcast



La fiecare 30 de secunde, o persoană moare din cauza cancerului pulmonar. Anual, se înregistrează mai multe decese prin cancerul pulmonar decât prin cancerele de sân, de colon și de prostată, la un loc. Supraviețuirea la 5 ani variază între 15 și 21%, în timp ce pentru alte tipuri frecvente de neoplasme, aceasta ajunge și la peste 90%.

Astăzi clasificăm și tratăm cancerul preponderent în funcție de localizarea anatomică. Cancerul pulmonar este considerat o singură entitate, clasificată în mai multe subtipuri histologice. Conform datelor din proiectul de cercetare The Cancer Genome Atlas, există cel puțin 300 tipuri de cancere. Un anumit tip tumoral poate avea originea chiar și în 25 de regiuni diferite din organism.

abonare

Cum ne raportăm astăzi la una dintre cele mai agresive forme de cancer? Într-o lume în care medicina nu mai poate funcționa după principiul one size fits all, este timpul să înțelegem progresele înregistrate în abordarea cancerului pulmonar. Un nou podcast marca Raportuldegardă.ro, cu Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină și Dr. Bianca Cucoș, editor Raportuldegardă.ro este disponibil online și abordează toate aceste provocări contemporane.

Urmăriți al treilea episod ReGândim Medicina, despre rolul biomarkerilor în cancerul pulmonar:

Îl găsiți și pe Spotify și iTunes.

  • Medicina moleculară permite redefinirea diagnosticului și tratamentului pentru cancerul pulmonar.

Până la 45% dintre pacienții cu carcinom pulmonar non-microcelular prezintă mutații genetice pentru care există tratamente specifice deja aprobate sau în studiu.

Biomarkerii reprezintă indicatori ai un proces biologic normal sau patologic în organism și facilitează stabilirea unui diagnostic precoce și a unui plan de tratament personalizat.

Cancerul pulmonar este considerat astăzi un model de succes pentru medicina de precizie. În ultimii 10 ani s-au descoperit noi biomarkeri care permit schimbarea abordării în cazul acestui neoplasm. Noi metode de diagnostic au fost dezvoltate iar numărul terapiilor disponibile determină schimbări importante în practica medicală.

  • Beneficiile testării multigenice

Testarea biomarkerilor se face încă secvențial, câte un biomarker pe rând. Dacă un test este negativ, se realizează următorul. Tehnicile de secvențiere de nouă generație permit ca mai multe gene dintr-o mostră de țesut să fie analizate simultan. Pentru adenocarcinomul pulmonar a crescut lista mutațiilor driver care pot fi țintite cu o terapie disponibilă. De asemenea, testarea biomarkerilor se extinde la cazurile de cancer scuamos.

Momentan, testările comprehensive de tipul NGS rămân subiectul unor controverse în oncologie. Cu toate acestea, se pare că în cazul cancerului pulmonar situația este diferită.

Un element comun al studiilor vizând medicina de precizie pentru cancerul pulmonar este legat de eficacitatea testării folosind paneluri extinse, care dovedesc beneficii asupra creșterii speranței de viață a pacienților.

Podcast Raportuldegardă: Biomarkerii în cancerul pulmonar. Dr. Marius Geantă și Dr. Bianca Cucoș
PODCAST. #ReGândimMedicina: Rolul biomarkerilor în cancerul pulmonar. „Inovația are valoare în momentul în care pacienții beneficiază de ea” – Dr. Marius Geantă
  • Abordări tumor agnostic

Fuziunile TRK sunt rar identificate în aceste neoplasme, dar s-au observat la categorii specifice de pacienți. La aceștia, studiile raportează rate de răspuns de peste 70% și răspunsuri durabile; răspunsuri independente de tipul tumoral și de caracteristicile fuziunii TRK. Testarea pentru TRK nu este cost-eficientă atunci când se realizează izolat dar atunci când este integrată într-un panel NGS se justifică din mai multe motive, discutate în podcast.

  • Provocări actuale în testarea biomarkerilor

În prezent există dificultăți legate de realizarea biopsiilor. Probele de biopsie sunt suficiente pentru un diagnostic, dar nu și pentru testarea biomarkerilor. Realizarea unei noi biopsii este de asemenea o provocare care ține de riscuri la o categorie de pacienți tratați sau de motive tehnice. Rambursarea este o altă provocare majoră.

  • O problemă de cost-eficiență?

Testarea mai multor mutații genetice simultan pentru cancerul pulmonar non-microcelular este cost-eficientă față de testarea individuală a mutațiilor, conform dovezilor științifice care s-au acumulat în ultimul timp

Medicii nu prescriu terapii țintite la toți pacienții pentru care panelurile de testare multigenică arată mutații asupra cărora se poate interveni. Aceste tipuri de teste pot ameliora prognosticul pacienților doar dacă se acționează în funcție de rezultatele obținute și pacienții primesc un tratament diferit. Costurile unei astfel de testări se pot justifica doar dacă supraviețuirea pacienților se extinde în urma unui tratament eficient, facilitat de rezultatele testului.

În Statele Unite ale Americii, testarea pacienților de la început, pentru toate mutațiile întâlnite în NSCLC prin tehnici de secvențiere de nouă generație (next-generation sequencing) ar putea aduce economii de peste 2 milioane de dolari în cadrul sistemului de asigurări Medicare și peste 250 000$ în rândul asiguratorilor comerciali.

Prin testarea comprehensivă de tipul NGS s-ar reduce necesitatea biopsiilor repetate și s-ar reduce costurile aferente testărilor pentru o singură genă, pe rând.

  • Care este situația României?

Dr. Marius Geantă comentează deficitele identificate în sistemul de sănătate românesc în ceea ce privește controlul cancerului pulmonar și soluțiile pentru viitor:

„Inovația are valoare în momentul în care pacienții beneficiază de ea. Traseul e lung și ține de dezvoltarea soluțiilor, de punerea pe piață și de compensarea lor. Dar foarte rar ne uităm mai departe. Odată compensată o soluție, este ea cu adevărat pusă în valoare?”

Citește și: