Cum se diferențiază terapiile CAR-T față de medicamentele pe care le cunoaștem deja

  • Imuno-oncologia



După succesul primilor inhibitori ai punctelor de control, atenția lumii științifice se îndreaptă acum asupra terapiei CAR-T, următoarea mare inovație în oncologie. Societatea Americană de Oncologie Clinică a desemnat terapia CAR-T drept Inovația Anului 2018 pentru că reprezintă o schimbare radicală față de toate formele de tratament existente până în prezent.

CAR-T este în același timp terapie celulară, terapie genică și imunoterapie. Este un tratament administrat o singură data – un medicament viu, creat să acționeze toată viața. Dacă reapar celulele tumorale, celulele T modificate genetic le vor recunoaște și distruge.

abonare

Dacă prin chimioterapia standard, mai puțin de 10% dintre pacienți trăiesc la 4 ani de la diagnostic și sub 1% după 10 ani, terapiile CAR-T determină rate de remisiune de peste 90% la pacienți cu forme severe de cancer și speranțe de viață de câteva luni.

Chimioterapia și radioterapia sunt terapii nespecifice – distrug atât celulele canceroase cât și pe cele normale, astfel  încât raportul risc beneficiu este discutabil. Rata mare diviziune este o caracteristică a celulelor maligne iar chimioterapia țintește celulele cu un ritm rapid de creștere. Inclusiv celulele sănătoase sunt afectate, ceea ce duce la efectele secundare bine cunoscute.

Imunoterapia activează celulele imune în diferite moduri, având în vedere faptul că celulele canceroase au mecanisme de a evita răspunsul imun. Fiind specifică, imunoterapia oferă un răspuns superior cu efecte adverse minime, spre deosebire de terapiile clasice.

Terapia CAR-T este cel mai mare progres înregistrat în imuno-oncologie în ceea ce privește personalizarea tratamentului. Dacă prin inhibitorii punctelor de control sunt blocate mecanismele prin care celulele maligne evită sistemul imun, terapia CAR-T merge cu un pas înainte – modifică genetic limfocitele T pentru a recunoaște antigene tumorale specifice.

Fiecare CAR este fabricat pentru un anumit antigen. În anumite tipuri de leucemii sau limfoame, la nivelul celulelor maligne se află un antigen numit CD-19. Terapiile CAR create pentru aceste tipuri de neoplazii vor funcționa doar dacă celulele canceroase vor exprima CD-19.

Momentan, terapiile CAR-T se adresează unui număr limitat de pacienți cu tipuri specifice de cancere hematologice. Teoretic, dacă un pacient nu răspunde la primul tratament administrat, se pot căuta alte antigene tumorale și un nou tratament ar putea fi creat pentru el. Tot ceea ce trebuie este o caracterizare bună a markerilor tumorali și accesul la resursele pentru dezvoltarea terapiei. De altfel, antigenul CD-22 este o nouă potențială țintă pentru pacienții care nu răspund la terapiile CAR-T CD-19.

Citește și: