#EADV2018. Un nou inhibitor oral JAK/SYK, testat pentru tratamentul pacienților cu dermatită atopică, conduce la rezultate promițătoare

  • BiotehnologiePacienții cu dermatită atopică moderată spre severă ar putea beneficia de un nou tip de tratament oral, mai bun, mai sigur și mai eficient pe termen lung decât terapiile deja existente. ASN002 este un inhibitor oral al JAK și SYK, tirozin kinaze implicate în patogeneza dermatitei atopice.

În cadrul Congresului Asociației Europene de Dermatologie și Venerologie 2018 (EADV 2018) a fost dezbătut un studiu care a urmărit efectele tratamentului cu ASN002 asupra pacienților cu dermatită atopică moderată spre severă, din punct de vedere al modificărilor produse asupra biomarkerilor de la nivelul pielii și din sânge, influenți în această boală.

abonare

Pentru realizarea studiului, oamenii de știință au randomizat 36 de pacienți cu dermatită atopică moderată spre severă (EASI≥16, suprafața corpului implicată ≥10% și IGA ≥3), în raport 1:3:

  • Grup placebo;
  • Grup 20 mg tratament;
  • Grup 40 mg tratament;
  • Grup 80 mg tratament.

Medicația le-a fost administrată zilnic, timp de patru săptămâni. Participanților le-au fost recoltate probe de sânge și biopsii ale țesutului cutanat lezional și non-lezional, după două și după patru săptămâni, pentru a putea identifica biomarkerii asociați cu boala.

Rezultatele studiului

ASN002 a fost bine tolerat de toate grupurile de pacienți. Indivizii care au primit 40 mg și 80 mg au obținut rezultate semnificative și progresive în ceea ce privește scorurile EASI, comparativ cu grupul placebo. După primele două săptămâni, în cazul celor două grupuri, s-a înregistrat o îmbunătățire cu 57% a scorului EASI, iar după cele patru săptămâni, acest nivel s-a îmbunătățit cu 79%. Mai mult decât atât, în cazul acestor grupuri s-a observat și o scădere cu 80% în prurit (NRS).

Rezultatele clinice au fost asociate cu reduceri semnificative încă de la începutul studiului, în ceea ce privește biomarkerii asociați bolii, analizați în biopsiile de țesut cutanat. Markerii observați au fost cei legați de inflamație și activarea limfocitelor T (MMP12, IL-15), hiperplazie (K16), Th2/Th22 (IL-13, CCL17, IL-22, S100As) și Th1 (IFNγ, CXCL10, STAT1). În ziua a 15-a, tratamentul arăta deja efecte semnificative în biomarkeri, mai ales în cazul grupurilor de studiu cu 40 mg și 80 mg.

ASN002 a generat rezultate importante și în ceea ce privește reducerea în sânge și piele a factorilor inflamatori în dermatita atopică, date observate în principal în grupurile de pacienți cu doze mari de tratament. Terapia a crescut de asemenea și acțiunea mecanismelor de reglare negativă.

Mai mult decât atât, ASN002 a indus îmbunătățiri și în profilul genomic și proteomic, atât în piele cât și în sânge, încă din a doua săptămână de administrare. În plus, anumiți markeri din ser, asociați cu ateroscleroza, inclusiv E-selectină/SELE, au fost scăzuți de către acest tratament.

Luate împreună, aceste date sugerează un posibil rol pentru ASN002 în ameliorarea rapidă a severității dermatitei atopice, asociată cu inflamații cutanate și circulatorii.

Citește și: