#EASD2018. Un vaccin împotriva tuberculozei poate reduce nivelul zahărului din sânge, la persoanele cu diabet zaharat de tip 1

  • Health literacyStudiile anterioare au arătat că vaccinul împotriva Bacilului Calmette-Guerin (BCG), utilizat pentru a preveni tuberculoza, poate reduce nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 1, pe termen lung. Noua cercetare, prezentată la Întâlnirea Anuală a Asociației Europene de Studiu al Diabetului (EASD), relevă mecanismul prin care vaccinul poate face schimbări durabile, benefice pentru sistemul imunitar și poate reduce nivelul zahărului din sânge.

Noile descoperiri sugerează că dezechilibrul imuno-metabolic, în diabetul de tip 1, ar putea proveni din prea puține expuneri microbiene. Reintroducerea unei bacterii (BCG) ar putea reseta funcțiile metabolice anormale prin stimularea sistemului imunitar de a consuma zahăr și de a reduce nivelurile de glucoză din sânge, în timp.

abonare

Vaccinul BCG este bazat pe o tulpină inofensivă de bacterii, similară celei care cauzează tuberculoză. El pare să aibă efectul de a imita, în condiții de siguranță, expunerile microbiene pe care societățile moderne le-au pierdut.

„De mult timp s-a crezut că trecerea la medii mai curate și mai urbane este implicată nu numai în modul în care diabetul de tip 1 se dezvoltă, dar și în incidența crescută a bolii. În special, expunerea redusă la anumiți microbi, utilizarea mai mare a antibioticelor, dimensiunile mici ale familiei moderne, casele curate și expunerea mai redusă la animalele domestice par să fi schimbat funcția metabolică modernă“ – explică Dr. Denise Faustman, director al Massachusetts General Hospital Immunobiology Laboratory.

Conform studiului clinic randomizat, două injecții ale vaccinului BCG, administrate la un interval de 2 săptămâni, au redus nivelul mediu al zahărului din sânge până la niveluri aproape normale, la 3 ani de la administrarea acestora. Aceste îmbunătățiri au fost observate și după ce au trecut 5 ani de la administrare. Cercetătorii au identificat, de asemenea, că vaccinul BCG utilizează un mecanism nou pentru a schimba modul în care organismul consumă glucoză – de la fosforilarea oxidativă (calea cea mai comună prin care celulele convertesc glucoza în energie), la glicoliză aerobă, o stare care accelerează rata celulelor de a transforma glucoza în energie, ducând la scăderea nivelului zahărului din sânge, în timp.

Aceste noi descoperiri arată că diabeticii de tip 1 au metabolismul în concordanță cu expunerea microbiană mai mică. Ca rezultat, celulele albe ale pacienților cu diabet zaharat de tip 1 utilizează mai puțin zahăr din sânge, în comparație cu pacienții non-diabetici. Expunerea pacienților la microbii din vaccinul BCG pare să ducă la utilizarea unei cantități mai mari de zahăr din sânge, de către celulele albe.

“BCG este un organism care are nevoie de o mulțime de surse de energie, care trăiește în interiorul celulelor albe și crește gradul de utilizare a zahărului”, –  explică Dr. Faustman.

Constatările susțin “ipoteza igienei”, care sugerează că expunerea timpurie la microbi care promovează glicoliza aerobă este benefică pentru dezvoltarea sistemului imunitar și este un determinant important al sensibilității la boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1.

Autorii studiului adaugă, de asemenea, că există limitări în munca lor, deoarece acesta este un studiu timpuriu, mic. Un studiu mare, de fază 2, este în curs de desfășurare, pentru a testa dacă vaccinarea BCG repetată poate îmbunătăți clinic diabetul de tip 1 la adulți.

 

Citește și: