#EHA2020. Bevacizumab poate elimina necesitatea transfuziilor de sânge în telangiectazia ereditară hemoragică Rendu-Osler, la peste 80% dintre pacienți

  • Hematologie



Bevacizumab conduce la o ameliorare majoră și susținută a severității hemoragiilor din telangiectazia hemoragică ereditară (TEH). Această boală rară nu beneficiază de tratament curativ în acest moment, însă inhibiția VEGF cu ajutorul bevacizumab a eliminat necesitatea transfuziilor sanguine la peste 80% din pacienții la care s-a administrat tratamentul experimental. Aceste rezultate au fost prezentate în cu ocazia ediției 25 a Congresului Anual al Asociației Europene de Hematologie, desfășurată anul acesta, în mod excepțional, în mediul online.

Despre studiul InHIBIT-Bleed

InHIBIT-Bleed este un studiu multicentric international, retrospectiv care analizează activitatea anticorpului anti VEGF bevacizumab, administrat intravenos la 238 de pacienți cu telangiectazie ereditară hemoragică. În medie, tratamentul a fost administrat timp de un an. A fost comparată starea pacienților, pre- și post- tratament:

abonare
  • În medie, concentratia hemoglobinei sanguine a crescut de la 8,6 g/dL la 11.8 g/dL;
  • Severitatea episoadelor de epistaxis s-a înjumătățit, cuantificat cu ajutorul unui scor (ESS – care ia în calcul frecvența și durata sângerării, împreună cu prezența anemiei și a transfuziilor sangvine);
  • Pacienții au necesitat cu 82% mai puține transfuzii de masă eritrocitară;
  • Pacienții au necesitat cu 70% mai puține administrări de fier.
EHA2020 EHA25Virtual Bevacizumab telangiectazia ereditară hemoragică Rendu Osler Weber efecte valori hemoglobină gravitate epistaxis
Rezultatele bevacizumab asupra hemoglobinemiei și gravității epistaxisului au fost semnificative, și s-au menținut la 3, 6, 9 și 12 luni de tratament.

În ceea ce privește profilul de siguranță, bevacizumab a fost bine tolerat: 38% dintre pacienți au acuzat reacții adverse legate de tratamentul experimental (hipertensiune arterială, fatigabilitate, proteinurie), și nu s-a înregistrat niciun deces. 5% dintre pacienți au întrerupt tratamentul, datorită reacțiilor adverse. Rezultatele au fost la fel de bune, indiferent de mutația cauzatoare de boală (ENG sau ACVRL1).

EHA2020 EHA25Virtual Bevacizumab telangiectazia ereditară hemoragică Rendu Osler Weber efecte frecvență transfuzii tratament fier
Rezultatele bevacizumab asupra necesarului de sânge și fier au fost semnificative, și s-au menținut la 3, 6, 9 și 12 luni de tratament.

În ceea ce privește frecvența administrării post-inducție (4-6 doze, la 2 săptămâni), administrarea regulată la 4-12 săptămâni a condus la o valori medii ale hemoglobinei și a scorului de epistaxis mai bune, față de administrarea la nevoie (în caz de recurențe simptomatice de anemie sau hemoragie). Cu toate acestea, este necesară și punerea în balanță a expunerii la doze mai mari de bevacizumab.

Concluziile prezentării au fost:

  • În cazul a 67% dintre pacienți s-a raportat absența susținută a anemiei;
  • 92% dintre pacienți au obținut o ameliorare semnificativă a epistaxisului;
  • 80% dintre pacienți nu au mai avut nevoie de transfuzii de sânge după 6 luni de tratament;
  • 61% dintre pacienți nu au mai avut nevoie de administrare intravenoasă de fier după 6 luni de tratament.

Despre boala Osler-Weber-Rendu

Telangiectazia ereditară hemoragică (TEH), cunoscută și drept boala Osler-Weber-Rendu, este o maladie autozomal dominantă care afectează o persoană din 5.000, fiind a doua cea mai frecventă boală hemoragică ereditară. Pe parcursul evolutiei bolii, pacienții prezintă hemoragii gastrointestinale și de la nivelul cavității nazale, în mod cronic și cu o severitate progresivă, și dezvoltă o anemie feriprivă severă. 90% dintre pacienți manifestă anomaliile vasculare specifice la nivel nazal, 50-80% la nivel cutanat, cu proporții de 8-20% în alte sisteme și organe, precum plămânii, tractul digestiv sau sistemul nervos central.

mecanism VEGF avastin bevacizumab
Mecanismul de acțiune al bevacizumab: prin inhibarea VEGF, scade formarea de noi vase ©American Society of Neuroradiology 2018

Bevacizumab (inhibitor VEGF) a fost propus drept posibilă terapie deoarece modificările genetice care conduc la TEH acționează prin supraexpresia unor proteine care fac parte din calea de semnalizare a TGF-beta. Acesta stimulează puternic producția factorului de creștere endotelial vascular (VEGF), ceea ce conduce la dezvoltarea de vase de neoformatie, mult mai fragile ca vasele sanguine normale, care sângerează la stimuli mult mai mici și conduc la manifestări hemoragice repetitive (în diferite regiuni ale organismului). 

Prin efectele sale de inhibare a producției de noi vase sanguine, bevacizumab este indicat în numeroase tipuri de cancer (colon, sân, plămân, rinichi, ovar și col uterin), dar și în maladii oculare cu neoformație de vase (off-label – de exemplu în degenerescența sau edemul macular).

Tratamentul TEH este suportiv (nu există tratament curativ) și implică transfuzii sanguine repetate. În cadrul edițiilor anterioare a Congresului European de Hematologie au fost propuse și alte molecule terapeutice care pot interfera căile de semnalizare a VEGF și TGF-beta, precum talidomida (utilizată în hematologie împotriva mielomului multiplu). 

Citește și: