#ENDO2024. Tipul de chirurgie bariatrică urmat de mamă influențează greutatea nou-născutului în primii ani de viață

  • Health literacyUn studiu prezentat la ENDO 2024, reuniunea anuală a Societății Internaționale de Endocrinologie, sugerează că tipul de chirurgie bariatrică efectuată femeilor înainte de a rămâne însărcinate poate influența cât de mult câștigă în greutate copiii lor în primii trei ani de viață.

Copiii născuți de femei care au suferit o gastrectomie verticală (sleeve gastrectomy), înainte de a rămâne însărcinate, câștigă mai mult în greutate în primii trei ani de viață, comparativ cu aceia născuți de femei care au avut un bypass gastric Roux-en-Y.

abonare

Obezitatea maternă este cunoscută ca fiind un factor de risc pentru obezitatea la copii. Deși femeile au șanse mai mari să conceapă după procedurile de pierdere în greutate, se cunosc puține lucruri despre evoluția copiilor. Gastrectomia verticală și bypass-ul gastric Roux-en-Y sunt două dintre cele mai comune tipuri de chirurgie bariatrică și metabolică. Aceste intervenții chirurgicale duc la pierdere de greutate pe termen lung și îmbunătățesc metabolismul la majoritatea pacienților.

Nou-nascut intr-un pat de spital
sursa: freepik.com

Gastrectomia verticală presupune îndepărtarea unei mari părți din stomac, lăsând doar o secțiune mică, în formă de banană, ceea ce reduce apetitul prin scăderea producției de hormoni care stimulează foamea. În bypass-ul gastric Roux-en-Y, stomacul este împărțit în două părți și conectat direct la o secțiune inferioară a intestinului subțire, reducând astfel absorbția de calorii și nutrienți.

Studiul a utilizat date de la peste 20 de mii de nașteri pe parcursul a trei ani, dintre care 450 au implicat proceduri de pierdere în greutate înainte de sarcină. Dintre aceste mame, 57% au avut gastrectomie verticală și 41% au avut bypass gastric Roux-en-Y. Datele pe termen lung privind greutatea și lungimea au fost disponibile pentru aproximativ jumătate din copiii din fiecare grup.

  • Rezultatele au arătat că nu a existat nicio diferență în greutatea la naștere între copiii născuți după chirurgie de pierdere în greutate.
  • Cu toate acestea, ritmul de creștere în greutate a fost mai mare la copiii născuți după gastrectomia verticală comparativ cu cei născuți după bypass-ul gastric Roux-en-Y, ajustând pentru mai multe variabile, inclusiv indicele de masă corporală înainte de sarcină.

Deși datele despre magnitudinea pierderii în greutate după chirurgie bariatrică nu au fost disponibile, bypass-ul gastric Roux-en-Y este cunoscut pentru pierderea în greutate mai mare și schimbările metabolice semnificative comparativ cu gastrectomia verticală.

Autorii studiului au concluzionat că pierderea în greutate înainte de sarcină sau schimbările metabolice rezultate din bypass-ul gastric Roux-en-Y pot fi mai favorabile pentru traiectoria de creștere a greutății copiilor în primii ani de viață. Un studiu suplimentar asupra mecanismelor care stau la baza acestor asocieri ar putea oferi informații valoroase care să fie aplicabile și altor metode de pierdere în greutate, inclusiv medicamentele anti-obezitate aprobate recent.

Citește și: