#ERSCongress. Combinația nintedanib+pirfenidonă reduce progresia fibrozei pulmonare idiopatice

  • Acces la inovație



50% dintre pacienții cu fibroză pulmonară idiopatică (FPI) au o speranță de viață de la diagnostic de doar 3 ani. Nintedanib (Ofev), un agent antifibrotic studiat din ce în ce mai mult în ultimii ani oferă premisele pentru transformarea FPI  dintr-o boală fatală într-o afecțiune cronică tratabilă.  

Cele mai recente studii care urmăresc eficacitatea medicamentului în monoterapie sau în asociere cu un alt antifibrotic fost prezentate în cadrul Congresului Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii de la Milano. În centrul atenție s-a aflat studiul INJOURNEY, care a arătat beneficiile combinației dintre nintedanib și pierfenidonă.

abonare

Eficacitatea și siguranța medicamentului în monoterapie au fost dovedite prin două studii globale de fază III –  INPULSIS 1 si 2. Acestea au arătat că pacienții tratați cu 150 mg nintedanib pe zi înregistrează scăderea ratei anuale a declinului capacității vitale forțate (CVF). De asemenea, conform studiului INPUSIS 2, nintedanib reduce ratele de exacerbări acute, avand un profilul de siguranță crescut și o tolerabilitate buna. Dr. Michael Kreuter, unul dintre autorii studiilor, consideră că FPI este o boală comparabilă cu cancerul în ceea ce privește povara bolii, afectând profund calitatea vieții pacienților.

Mecanismul de acțiune al nintedanib – un inhibitor de tirozin-kinaze care includ receptori pentru factori de creștere precum PDGF, FGF, VEGF Sursa foto – Dovepress

Pentru cazurile în care boala progresează rapid s-au căutat diferite asocieri terapeutice. Prof. Carlo Vancheri de la Universitatea din Catania, Italia a prezentat cel mai recent studiu, INJOURNEY, care a evaluat eficacitatea nintedanib combinat cu pierfenidona. Rezultatele au indicat că această combinație încetinește progresia bolii mai mult decat monterapia cu nintedanib. Studiul s-a defasurat pe o perioada de 12 săptămâni și a urmărit profilul de siguranță și tolerabilitatea medicamentului utilizat impreună cu pirfenidona. Acesta a adăugat că în cazul în care există efecte secundare – cele mai frecvente fiind cele gastrointestinale de tipul greață, diaree, vărsături – doza poate fi scăzută fără efecte semnificative asupra eficacității.

Profesorul Vancheri a afirmat:

”Singuranța este pe primul loc atunci când ne gândim la tratamentul potrivit pentru fiecare pacient cu FPI. Rezultatele acestui studiu sunt încurajatoare și susțin viitoarele cercetări privind diferite combinații de medicamente care pot îmbunătăți prognosticul pacienților cu FPI”

Există încă multe provocari pentru managementul FPI, iar medicina de precize ar putea oferi rezultate neasteptate. Dr. Susanne Stowasser de la Boehringer Ingelheim, compania care produce Ofev, a explicat în cadrul congresului că urmatoarea etapă este cautarea unui biomarker care să prezică ce pacienți răspund cel mai bine la anumite medicamente pentru FPI și astfel să poata fi controlată progresia bolii.

De asemenea, există în acest moment în derulare studii care urmăresc extinderea indicatiilor pentru nintedanib in alte boli pulmonare interstițiale. Cel mai mare studiu, SENSCIS evaluează efectul nintedanib asupra pacienților cu scleroză sistemică (sclerodermie). De asemnea, PF-ILD este un studiu bazat pe date din viata reală care a evaluat eficacitatea nintedanib și în cazul altor boli pulmonare interstițiale progresive.

Mai multe informații despre tratamentul FPI – aici.