#ERSCongress. Monitorizarea pacienților cu astm prin intermediul unei aplicații mobile: frecvența acceselor de tuse în timpul nopții se poate corela cu evoluția bolii

  • Medicina digitală



Monitorizarea astmului cu ajutorul aplicațiilor mobile poate fi de un real ajutor pacienților care suferă de această afecțiune. Conform datelor unui studiu, accesele de tuse din timpul nopții se află într-o strânsă legătură cu înrăutățirea simptomelor astmului.

Studiul prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Pneumologie, desfășurat în acest an, a monitorizat prin intermediul unei aplicații pe telefonul mobil un grup de pacienți cu astm, rezultatele arătând o strânsă corelație între numărul acceselor de tuse din timpul unei săptămâni și rezultatele obținute în chestionarul ACT (Asthma Control Test).

abonare

Mai precis, o creștere cu 100 de accese de tuse într-o săptămână a fost corelată cu o scădere de 0,56 de puncte în urma chestionarului ACT, în săptămâna respectivă. Mai mult decât atât, scăderea a fost menținută și în următoarea săptămână, pacienții obținând cu 0,25 puncte mai puțin decât în mod normal în cadrul chestionarului.

„Până în acest moment nu am avut un instrument de măsură de încredere pentru a monitoriza și măsura simptomele pacienților astmatici în timpul nopții, motiv pentru care nu avem suficiente date despre accesele de tuse din timpul nopții și care ar putea fi influența lor. Rezultatele studiului nostru arată că aceste accese de tuse care au loc noaptea pot reprezenta un potențial marker al înrăutățirii simptomelor astmului” – afirmă Dr. Frank Rassouli, Cantonal Hospital St. Gallen, Switzerland.

Frecvența acceselor de tuse din timpul nopții ar putea reprezenta un factor predictiv în managementul astmului, venind atât în ajutorul pacienților în sine, cât și în ajutorul medicilor.

Pe parcursul acestui an, FDA (Food and Drug Administration) a aprobat o serie de senzori alături de o aplicație mobilă (Propeller) în scopul unui management mai bun al astmului. Aplicația mobilă stochează informațiile provenite de la utilizatori și oferă rapoarte și statistici legate de aderența la tratament și managementul simptomelor.

Aplicatie mobilă pentru managementul astmului
Rezultatele studiului au arătat o legătură strânsă între frecvența acceselor de tuse din timpul nopții pe o perioadă de o săptămână și controlul bolii.

Desfășurarea studiului

Scopul principal al studiului a fost de a monitoriza, cu ajutorul smartphone-ului și a unei aplicații mobile bazată pe modele de machine learning, accesele de tuse din timpul nopții în rândul pacienților cu astm, și de a identifica asocierea dintre frecvența acestor accese și controlul bolii.

În total au fost monitorizați 94 de pacienți pentru o perioadă de 4 săptămâni. Participanții au făcut două vizite medicale, o dată la începutul studiului și o dată la final, pentru a le fi evaluate simptomele bolii. Pentru monitorizare, în aceste 4 săptămâni pacienții au dormit cu aplicație mobilă rulând în fundal. Pe parcursul studiului, în fiecare săptămână pacienții răspundeau chestionarului ACT, pentru a putea fi identificate potențialele modificări în controlul bolii.

„Datele arată că accesele de tuse nocturne pot fi monitorizate relativ ușor cu ajutorul aplicației mobile. Monitorizarea astmului este un proces cu adevărat important deoarece putem să identifică semnalele timpurii de înrăutățire a bolii și în acest fel putem ajusta tratamentul pentru a preveni atacurile de astm” – continuă Dr. Rassouli.

Rezultatele studiului au arătat o legătură strânsă între frecvența acceselor de tuse din timpul nopții pe o perioadă de o săptămână și controlul bolii, astfel încât o creștere cu 100 de accese de tuse/săptămână a fost asociată cu o scădere de 0,56 de puncte în chestionarul ACT pentru săptămâna respectivă.

Conform autorilor studiului, următorul pas care trebuie făcut este dezvoltarea unui mod de intervenție care să poată transforma acest model predictiv în practica clinică. Obiectivul final al acestui demers este livrarea unei aplicații mobile, sigure și eficiente, accesibilă atât pacienților cât și medicilor.

Citește și: