#ERSCongress. STUDIU. Riociguat, eficient pentru tratarea hipertensiunii arteriale pulmonare rezistentă la inhbitori de PDE5

  • Acces la inovațieO mare parte dintre pacienții cu hipertensiune arterială pulmonară (HTAP) nu răspund la tratamentul cu inhibitori de fosfodiesterază (PDE5i). În cadrul Congresului Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii de la Milano, Studiul RESPITE a oferit date preliminare privind eficiența schimbării tratamentului convențional cu PDE5i cu noua substață, riociguat.

Rezultatele studiului au arătat:

abonare
  • riociguat a îmbunătățit parametrii hemodinamici
  • pentru 54% dintre pacienți clasificarea funcțională WHO a fost modificată datorită efectelor favorabile ale riociguat (de la WHO FCIII la WHO FC I/II)
  • 31% dintre pacienți au înregistrat o  îmbunătățire semnificativă a simptomatologiei clinice (WHO FC I/II + ameliorare 6MWD – 6 m walking distance – cu mai mult de 30 m).
  • nivelul de NT-proBP, inițial crescut după oprirea tratamentului cu PDE5i, a înregistrat o scădere cu aproximativ 22% sub tratament cu riociguat
  • reacții adverse mai frecvente – cefaleea, hipotensiunea, sindroame dispeptice.

RESPITE este un studiu multicentric desfășurat pe 24 de săptămâni care a inclus pacienți din 9 țări din Europa și America de Nord. Printre criteriile de includere s-au numărat încadrarea în clasa funcțională WHO III,  6MWD a fost de 165-440 m, mPAP (presiunea medie în artera pulmonară) mai mare de 30 mmHG,  indexul cardiac <2.5 L/min/m2.

84% dintre pacienți au completat cele 24 de săptămâni de studiu, iar înlocuirea PDE5i cu riociguat a fost urmată de o îmbunătățire a varibilelor hemodinamice, a biomarkerilor cardiaci, a 6MWD și a clasei funcționale WHO.

Aceste rezultate susțin ipoteza conform căreia o anomalie a căii de semnalizare NO-cGC-cGMP ar putea explica lipsa de răspuns a unor pacienți la terapia cu PDE5i. La aceștia, stimularea directă a guanilat ciclazei s-ar putea dovedi mai eficient[ decât inhibiția PDE5. Îmbunătățirea înregistrată după 24 de săptămâni în ceea ce privește 6MWD susține această teorie.

Riociguat este un stimulator al formei solubile de guanilat ciclază (sGC), care funcționează ca un receptor pentru oxidul nitric (NO). NO este moleculă de semnalizare care determină vasodilatație și este  produsă sub acțiunea NOS (nitric oxide synthetase), o enzimă endotelială care se găsește în cantități mici la pacienții cu HTAP. De asemenea, NO este responsabil de reducerea proliferării celulelor musculare netede, un proces care nu mai funcționează la acești pacienți.

NO se legă de forma solubilă a GC și induce sinteza de cGMP (guanozin monofosfat ciclic) un mesager secund, care mai departe stimulează protein kinaza G care influențează contractilitatea la nivelul celulelor musculare netede din vas, determinând în mod normal dilatarea acestuia. La pacienții cu HTAP calea NO/cGC/cGMP este deficitară.

Datele arată că o mare parte dintre pacienții tratați cu PDE5i nu ating țintele terapeutice. Studiul AMBITION a arătat că 73% dintre pacienții care au primit monoterapie cu tadalafil nu au atins un răspuns clinic satisfăcător dupa 24 de săptămâni. De asemenea, un alt trial SERAPHIN a demonstrat că speranța de viață la pacienții tratați cu PDE5 în monoterapie este de 50% la 3 ani.

Mecanismul de acțiune al riociguat Sursa foto – ERS Journals

Hipertensiunea arterială pulmonară este caracterizată printr-o proliferare la nivelul arteriolelor precapilare, ceea ce determină obliterarea patului vascular pulmonar. Rezultatul este creșterea post-sarcinii la nivelul ventricului drept, consecința fiind apariția insuficienței cardice drepte care poate fi fatală în absența tratamentului.

Mecanismele apariției HTAP – procesul de remodelare vasculară care include disfuncția endotelială, proliferare celulară, hipertrofia musculaturii netede, vasocontricție, tromboze. Leziunile plexiforme sunt caracteristice sunt caracteristice bolii și traduc proliferarea endotelială Sursa foto – American Heart Association

Este înca dificil de estimat ce pacienți răspund cel mai bine la stimulatori GC. S-a dovedit că biomarkerii sintezei NO se coreleaza cu severitate HTAP. RESPITE creează premisele realizării unui studiu mare, randomizat, având un grup de control. Un pas important a fost deja realizat prin inițierea studiului  REPLACE (Riociguat rEplacing PDE-5i Therapy evaLuated Against Continued PDE-5i thErapy) care urmează să valideze siguranța și eficacitatea acestei modificări a tratamentului pentru HTAP.

Mai multe noutăți de la ERSCongress:

  • noi studii despre astmul bronsic – aici
  • despre riscurile utilizării țigărilor electronice – aici
  • despre un nou tratament al fibrozei pulmonare interstițiale – aici
  • despre noile statistici legate de expunerea la fumatul pasiv – aici